- Jag hade ju ingen aning om den här spännande, jätteroliga nomineringen, säger personalchefen Catrine Augustsson och ler stort mot Yvonne Olsson som är företagets HTF-ombud och den som först kom på tanken.
- Jag satt och läste Lön&Jobb och bläddrade fram till annonsen som uppmanade till att nominera företag till Guldnappen 2006, säger hon.
ACNielsen hyser sina cirka 90 anställda i kontorslandskap på söder i Stockholm och tillhör en stor koncern som finns i 18 europeiska länder. När Yvonne insåg att alla Guldnappens kriterier stämde in på hennes arbetsplats ställde hon först några kryptiska frågor till Catrine om uppdaterade jämställdhetsplaner och annat. Sedan var det bara att nominera och nu sitter de här som vinnare.
- Det är jätteroligt att ett sådant här initiativ kom från personalen utan att ledningen kände till det, säger Catrine Augustsson. Då känns det ju verkligen som att det är på riktigt.
Guldnappen är HTF:s pris till företag och organisationer som på olika sätt underlättar för personalen att bilda familj och kombinera föräldraskap med jobbet.
Orsaken till att ACNielsen vann Guldnappen i år är att de har en familjevänlig inställning som framför allt visar sig i jämställdhetsplanen. ACNielsens plan får goda vitsord av Anna-Karin Johansson, HTF:s ombudsman för jämställdhet och mångfald:
- Denär ambitiös ochvälskriven. Det märks att man har lagt ner en hel del arbete, och funderat över hur de olika delarna hänger ihop med varandra, säger hon. Den är klar, tydlig och visar att man tar arbetet med jämställdhet på allvar. Den visar också en hel del av det arbete som faktiskt skett, inte bara sådant som man tänker genomföra.
Höga betyg alltså. Men på ACNielsen tar man det med lugn.
- Jag tycker egentligen inte att det är någon rocket science, säger Catrine Augustsson. Vi behandlar alla lika. Det spelar inte så stor roll om du är mamma eller pappa eller ensamstående eller sambo. Vi gör inte någon skillnad. Konstigare än så är det faktiskt inte.
Men klimatet har inte alltid varit sådant utan har vuxit fram under de senaste fyra, fem åren.
- Jag satt och funderade på vad vi har gjort rent aktivt för att få det så familjevänligt och jag tror att det här med lönerevisionen är en viktig del, säger Catrine. Att man inte negligeras bara för att man är föräldraledig och inte råkar vara på plats när det är dags för den.
Vi har också möjliggjort att man kan bli befordrad även under föräldraledighet, vilket verkligen många har blivit. Det tycker jag är det som kanske utmärker oss. Vi vet vilka förmågor vi har i företaget och vilka personer som är redo att ta nästa steg. Vi försöker ha ett långsiktigt perspektiv och därför spelar det inte någon roll om du är föräldraledig eller inte när beslutet tas. Vi organiserar för framtiden, säger hon.
Enligt HTF:s motivering ger ACNielsen sina anställda "möjlighet att förena föräldraskap och jobb genom barnets alla åldrar och skapar därmed ett generöst arbetsklimat där jämställdhet och föräldraskap står högt på dagordningen". Kan det här vara den optimala arbetsplatsen för föräldrar?
- Jo, det är det nog. Men samtidigt måste man prestera också. Vi är här tillsammans för att dra företaget framåt och alla förväntas hjälpa till, säger Catrine.
ACNielsen har för tillfället fler kvinnor än män i personalstyrkan och de flesta av cheferna är kvinnor.
- Vårt jämställdhetsperspektiv blir nästan lite tvärtom för vi vill ju möjliggöra för männen så att det känner att de kan vara pappalediga. Vi har som mål i år att öka antalet pappadagar och nu har vi faktiskt fyra killar som ska gå på föräldraledighet, säger Catrine.
En av dem är Daniel Sundahl som blir pappaledig från och med april.
- Jobbet är inte lika viktigt längre. Man har hittat något annat i livet som betyder mer. Men det går jättebra att kombinera och jag kan ju jobba hemifrån om jag vill, säger han men tillägger att han inte kommer att utnyttja den möjligheten utan enbart tänker ägna sig åt att vara pappa.
Mattias Wikström går som näste man, eller pappa, och han upplevde inga problem med att be om pappaledighet.
- Nej, tvärtom. Det var de som tjatade på mig om jag inte skulle ta ut pappadagar någon gång.
Av företagets 17 chefer är alla utom några få föräldrar och det tror Catrine Augustsson betyder mycket för familjevänligheten på företaget.
- Det måste finnas en slags acceptans hos cheferna att det är helt okej att skaffa barn och vara hemma. Många företag har säkert väldigt bra initiativ och planer, men linjecheferna tycker kanske inte att det är riktigt rätt att man går på föräldraledighet. Då blir det svårt att få till stånd en förändring, säger hon.
Robert Ehinger är försäljningschef och sitter i ledningsgruppen. Han, som de flesta andra, kombinerar jobbet med familj och föräldraskap.
- Jag försöker vara så otroligt effektiv som jag kan när jag är på jobbet. Och så lämnar jag helger och kvällar fria. Jag är helt säker på att det måste gå att kombinera ett bra jobb med en bra fritid, säger han.
- Jag försöker föregå med gott exempel att man får gå hem innan chefen, och jag är långt ifrån sist härifrån. Vi har verkligen en sådan atmosfär här.