Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Grycksbo Bruk hoppas på ny ägare

Stora Enso har utlyst pappersbruket Grycksbo till försäljning. De anställda hoppas på en lyckosam lösning.<br />- Förhoppningsvis kommer någon hugad spekulant att välkomna möjligheten att bli ägare till Grycksbo Bruk, nu när Stora Enso säljer oss, säger Max Sievert, Sifklubbens sekreterare.<br />
Publicerad
Stora Enso har ett besparingsprogram som innebär att man ska göra en resultatförbättring från och med 2007 på 300 miljoner euro. En av åtgärderna är att koncentrera sig på produktion av multibestruket papper. Försäljningen av Grycksbo, som gör enkelbestruket papper, är ett led i det.
- De måste tycka att vi inte bidrar till en sådan resultatförbättring, säger Max Sievert.
Men han kan inte förstå anledningen. Bruket går bra, och man har trogna kunder som är nöjda med produkten.
- Jag tror inte att Stora Ensos verksamhet kommer att användas som gott exempel för ekonomistuderande. Vi sålde kraftbolaget innan elpriset sköt i höjden och köpte in oss i USA, något som bara kostat pengar. Att sälja Grycksbo är nog inte heller något världsmästarklipp, säger Max Sievert.
Grycksbo har 500 anställda, runt 100 är sifare. Maskinparken är i gott skick. Bruket har funnits i 265 år, något som de anställda menar är ett bevis på att det går att driva lönsamt.
- Personligen välkomnar jag en ny ägare med en annan syn och filosofi än den finska. Det är en annan kultur, speciellt vad gäller ledarskap och beslutsfattande, saker som är viktiga för verksamheten.
Nu ska företaget ställa samman ett prospekt, vilket beräknas ta några månader.
- Man lägger inte ut Grycksbo på Tradera eller Blocket med en objektsbeskrivning som för ett hus... "välskött bruk med fina omgivningar, nära till dagis". Köparna vill ha lite mer information om vad det är de köper.
Om ett halvår räknar de med att en spekulant presenteras. Hur framtiden ser ut om de inte hittar en köpare vet de inte. Men Stora Enso har sagt att bruket i så fall kommer att fortleva inom koncernen.
Max Sievert framhåller samtidigt fördelarna med att tillhöra en stor koncern som Stora Enso. Man får tillgång till en bra säljorganisation, investeringskapital och mycket kunskap inom bolaget.
Han vill inte spekulera i eventuella köpare, men framhåller att de anställda hoppas på en försäljning.
- Vi fortsätter tillverka papper och leverera till kunderna. Det här är en bra fabrik med 500 duktiga anställda. Det bästa vi kan göra är att fortsätta upprätthålla vårt goda rykte. En dag kommer vi att få en ny ägare och med rätt köpare kan framtiden bli mycket bra för Grycksbo, avslutar Max Sievert.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.