Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Gruvindustrin het även för studenter

Sedan slutet av 1990-talet har intresset varit lågt för utbildningar inom industrin. Men nu har trenden vänt. Bergsskolan i Filipstad som utbildar bergskoleingenjörer och metallurger för gruv- och stålindustrin upplever en kraftig ökning av sökande.
Publicerad
Bergsskolan i Filipstad har varit med om det mesta under sina 177 år. Skolans verksamhet påverkas av konjunkturen för gruv- och stålindustrin och har sett både goda och dåliga tider. För tre år sedan var skolan nära att lägga ner på grund av det låga intresset från studenter. Idag är antalet sökande större än på länge.
- Gruv- och metallindustrin är inte så flashigt och har inte direkt fått ungdomar att jubla tidigare. Men idag växer vi så det knakar. Ändå kan vi inte på långa vägar täcka industrins rekryteringsbehov, säger Mats Sohlström, rektor vid Bergsskolan.
De goda tiderna för branschen samtidigt som höga pensionsavgångar väntas de närmaste åren skapar en gyllene sits för Bergsskolans studenter. Mats Sohlström jämför dagens situation med IT-boomen under slutet av1990-talet. Företagen konkurrerar om studenterna som kan välja och vraka. De flesta får jobb redan under utbildningen.
- Gruvnäringen som levt en närmast tynande tillvaro de senaste tjugo åren skriker idag på folk. Det finns hur mycket jobb som helst.
Även Högskoleverkets rapport konstaterar att ljusa tider stundar för högskoleingenjörer. Rapporten har undersökt hur marknadens behov av utbildad arbetskraft ser ut år 2010 då
de studenter som påbörjar utbildningar i år kommer att ta examen. Rapporten visar att de senaste årens låga intresse för industriutbildningar kommer att resultera i en stor brist på högskoleingenjörer.

SARA LILJEBLAD

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.