Tanken är att gränsöverskridande kollektivavtal ska träffas inom företag eller branscher.
- Det utmanar de nationella kollektivavtalen och det förhandlingssystem som vi värnar om, både vad det gäller att träffa avtal och lösa tvister, säger Sifs förbundssekreterare Margareta Zandén som ser ett hot mot fackets legitimitet och därför är angelägen att påverka kommande förslag.
Avtalen kan komma att reglera arbetsorganisation, anställningsvillkor, arbetsförhållanden och kompetensutveckling. I stort sett samma saker som i de svenska kollektivavtalen. Men det handlar om miniminivåer tror Sifs ombudsman Mathias Åström.
- Det kan bli bättre med mer ordning och reda på arbetsmarknaden. Det ger mindre möjligheter till social dumpning och att spela ut anställda mot varandra, säger Åström.
Europeiska Metallfederationen, EMF, som företräder 6,5 miljoner medlemmar har redan börjat samordna kraven inför kommande avtalsrörelser. Tidigare drevs arbetstidsförkortning, nästa gång kan det bli kompetensutveckling. Förhoppningen är att det ska bli lättare att få gehör för kraven om arbetsgivarna möter dem på alla fronter.
Än har dock inte EMF fullt mandat att förhandla, men EMF kan förhandla på företagsnivå.
Den möjligheten finns däremot inte genom de Europeiska företagsråden, där anställda i olika länder inom samma koncern ingår. Inför framtiden synas deras roll.
En översyn görs också av strukturen för den sociala dialogen där fack, arbetsgivare och EU-kommissionen ingår. Resultatet har varit direktiv eller frivilliga avtal som det om distansarbete. Hur det kan komma att se ut i framtiden är oklart, vad man vet hittills är att det är svårt att införa avtal på frivillig väg och strävan finns efter ett tvistelösningssystem.
Den sociala agendan har välkomnats av Europafackets generalsekreterare John Monks.
CHRISTINA SWAHN