Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Goda resultat trots lågkonjunktur

Storföretagen visar goda resultat mitt i lågkonjunkturen.
Det visar en granskning som Unionen gjort av utvecklingen för 25 storföretag där förbundet har medlemmar.
Ola Rennstam Publicerad

Av de 25 analyserade företagen är det endast två, SSAB och Volvo, som går med förlust under det tredje kvartalet och två företag visar nollresultat, SAS och Sandvik.  Resterande 21 företag visar positiva resultat och många av dem till och med mycket goda resultat.

Astra Zeneca, Telia Sonera och H&M visar rejäla rörelsemarginaler på upp till 20-40 procent och ABB, Assa Abloy, Atlas Copco, Boliden, Ericsson, Holmen, SCA och Tele 2 visar rörelsemarginaler på runt 10-15 procent.

De positiva siffrorna dominerar även över en längre tidsperiod. En analys av företagens resultat under de senaste tolv månaderna visar sammantaget långt ifrån dåliga resultat. En del företag har till och med stärkt sina marginaler under denna period.
- Unionens sammanställning visar att arbetsgivarnas påståenden om att företagen går så dåligt att det inte finns något utrymme för höjda löner i avtalsrörelsen nästa år saknar grund. Av 25 storföretag visar alla, med två undantag, goda och i flera fall mycket goda resultat mitt i krisen. Vi kan räkna med att aktieägarna kommer att hämta hem miljarder i utdelningar till våren. Men det är också dags att Unionens medlemmar som har arbetat ihop de goda resultaten i företagen får sin rättmätiga del av företagens vinster, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert. 

- Vi kan också konstatera att företagen mycket snabbt under krisen har kunnat anpassa sina kostnader och göra personalneddragningar. Det visar att det finns en stor flexibilitet och anpassningsförmåga på svensk arbetsmarknad. Den bild av stelbent och dåligt fungerande regelverk på arbetsmarknaden som arbetsgivare brukar måla upp stämmer inte med hur det fungerar i praktiken, säger Niklas Hjert.

Under den period som Unionens sammanställning gäller - fjärde kvartalet 2008 till tredje kvartalet 2009 - har sammanlagt 160 000 personer varslats om uppsägning på hela arbetsmarknaden.

Ett av företagen som nu visar goda resultat är Assa Abloy. Under lågkonjunkturen har företaget minskat personalstyrka med flera tusen personer globalt och flyttat stor del av produktionen till lågkostnadsländer som Rumänien, Tjeckien och Kina.

I Sverige har antalet anställda minskat från 1 200 till 1 000 personer.
- Företaget förutsåg nedgången i god tid och har tyvärr gjort sig av med mycket folk. Våra konkurrenter har också flyttat sin produktion till lågkostnadsländer. Det är svårt att säga vilken situation vi hade varit i om vi inte gjort likadant, men vi hade säkert tappat marknadsandelar, säger Seppo Liimatainen, klubbordförande för Unionenklubben på Assa Abloy.
- Koncernen tjänar bra med pengar globalt sett och ägarna kommer att få sin del av kakan. Det borde finnas utrymme till löneökningar på två eller tre procent.

Företaget har tidigare presenterat förslag om frysta löner som avvisades från fackklubbarna.
- De gjorde ett försök, kanske för att testa hur vi reagerade. Men när vi sa nej försökte de inte mer. Det är mycket möjligt att de försöker igen i den kommande avtalsrörelsen, säger Seppo Liimatainen.

Assa Abloy har beslutat att ytterligare 1 100 tjänster ska bort i koncernen. Seppo Liimatainen tror inte att företagets vinster gör att besparingspaketet kommer att dras tillbaka.

Sammantaget sysselsätter de granskade företagen i Unionens undersökning närmare 200 000 anställda i Sverige.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.