- Vi hade antagit att nedgången skulle vara kraftigare. Utvecklingen i branschen kommer att följas upp kontinuerligt, säger Helena Carlestam på TCO.
TCO har i en första del undersökt tjänstesektorn, och går sedan vidare med tillverkningsindustrin.
Antalet sysselsatta inom IT-branschen väntas öka med ungefär 2 000 personer under det här året, enligt AMS.
- Det är en kraftig minskning sedan i fjol, men jag tror att det är en tillfällig svacka. Långtidsprognosen är god, säger Tord Strannefors som är prognoschef på AMS.
Även antalet arbetslösa har ökat, de är dock fortfarande färre än i andra branscher.
- Framför allt är det personer med lägre utbildning som går utan jobb. Troligtvis sänktes kraven på anställda när det var stor brist på personal, det är dessa som nu förlorar sina arbeten. Ett exempel är de som jobbar med web-design, idag finns det väldigt bra program för att utforma hemsidor, säger Tord Strannefors.
TCO betonar i sin rapport vikten av att man satsar på längre eftergymnasiala utbildningar. Annars väntar en stor arbetskraftsbrist när konjunkturen vänder.
- Det finns ofta ett alltför kortsiktigt tänkande när det gäller utbildning, säger Helena Carlestam
Tord Strannefors håller med:
- Man får absolut inte reducera antalet utbildningsplatser, det får vi ångra längre fram. Det finns en risk att ungdomar inte vågar ge sig in i den här branschen, eftersom den fått så mycket negativ publicitet. Man har nästan fått uppfattningen att IT-sektorn är döende.
ALESSIA WISTÉN