Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

God prognos för IT-branschen

Bilden av en IT-bransch i allvarlig kris har varit återkommande. Men antalet anställda fortsätter att öka även om takten mattas av, enligt en ny undersökning från TCO.
Publicerad
Rapporten visar att både antalet anställda och lönesumman ökade under 2001.
- Vi hade antagit att nedgången skulle vara kraftigare. Utvecklingen i branschen kommer att följas upp kontinuerligt, säger Helena Carlestam på TCO.
TCO har i en första del undersökt tjänstesektorn, och går sedan vidare med tillverkningsindustrin.
Antalet sysselsatta inom IT-branschen väntas öka med ungefär 2 000 personer under det här året, enligt AMS.
- Det är en kraftig minskning sedan i fjol, men jag tror att det är en tillfällig svacka. Långtidsprognosen är god, säger Tord Strannefors som är prognoschef på AMS.
Även antalet arbetslösa har ökat, de är dock fortfarande färre än i andra branscher.
- Framför allt är det personer med lägre utbildning som går utan jobb. Troligtvis sänktes kraven på anställda när det var stor brist på personal, det är dessa som nu förlorar sina arbeten. Ett exempel är de som jobbar med web-design, idag finns det väldigt bra program för att utforma hemsidor, säger Tord Strannefors.
TCO betonar i sin rapport vikten av att man satsar på längre eftergymnasiala utbildningar. Annars väntar en stor arbetskraftsbrist när konjunkturen vänder.
- Det finns ofta ett alltför kortsiktigt tänkande när det gäller utbildning, säger Helena Carlestam
Tord Strannefors håller med:
- Man får absolut inte reducera antalet utbildningsplatser, det får vi ångra längre fram. Det finns en risk att ungdomar inte vågar ge sig in i den här branschen, eftersom den fått så mycket negativ publicitet. Man har nästan fått uppfattningen att IT-sektorn är döende.

ALESSIA WISTÉN








Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.