- Vi har kapacitet för 200 000 bilar, i Rüsselsheim klarar de 300 000 om året. Det är klart att GM vill utnyttja kapaciteten som redan finns, säger han.
Runt 200 miljoner euro skulle det kosta att ställa i ordning fabriken i Trollhättan för att klara större volymer. Lars Johansson är inte speciellt förvånad över GM:s beslut.
- Det är både ock. Vi ska granska offerterna och se vad som mer ligger till grund för beslutet. Men totalt sett tror jag det var investeringskostnaderna som avgjorde.
De anställda på Opels fabrik i Rüsselsheim har gått med på flexiblare arbetstid och en minskning av sin årsbonus, som i dag motsvarar en trettonde månadslön. Löneläget i Sverige är lägre, men Johansson anser inte att det förekommit något brott mot den uppgörelse som facken slöt i höstas som gick ut på att ingendera parten skulle dumpa villkoren för att vinna tillverkningen.
- Nej, det anser jag inte. Den trettonde månadslönen är en lokal överenskommelse, så man har inte ändrat något i de centrala avtalen. Men i praktiken blir det kanske dumpning.
Nils-Åke Carlsson på Sifs enhet för strategisk utveckling är förhållandevis belåten.
- Det är klart att det hade varit mycket bättre om GM hade lagt Epsilonplattformen i Trollhättan, men om man går tillbaka till förra sommaren så var vi i ett läge där vi trodde att all produktion skulle försvinna från Trollhättan.
- Nu har vi klarat vår målsättning, nämligen att göra en offert i absoluta toppklass som kunde tävla mot GM:s huvudfabrik i Europa. Trollhättefabriken ser ut att kunna bli en fabrik av minst samma storlek som i dag.
Saab i Trollhättan har garanterad produktion fram till 2010.
- Vi fortsätter på samma sätt som i dag. Vi kommer att tillverka Saab 9-3 sportkombin och så Cadillac förstås, säger Lars Johansson.
Vad som händer efter 2010 vet han inte, men han tror inte att det blir slutet för Saab Automobile.
- Jag är ganska säker på att Saab kommer att vara kvar. Trollhättan är med på GM:s karta.
Saab Automobile i Trollhättan har cirka 5 600 anställda.
LINDA SVENSSON