Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

GM valde Tyskland

Nu är det klart att nästa generation mellanklassbilar ska byggas i Rüsselsheim. För Trollhättans del blir det fråga om fortsatt tillverkning av vissa Saabmodeller, och den nya lilla Cadillacen.<br />
Publicerad
Nu är det slut på spekulationerna. GM har tillkännagett att valet föll på Rüsselsheim som tillverkningsort för Saab 9-3 och Opel Vectra. Den interna tävlingen mellan fabrikerna har lett till ökad produktivitet på båda orterna, men Sifklubbens ordförande Lars Johansson tror att det var investeringskostnaderna som avgjorde.
- Vi har kapacitet för 200 000 bilar, i Rüsselsheim klarar de 300 000 om året. Det är klart att GM vill utnyttja kapaciteten som redan finns, säger han.
Runt 200 miljoner euro skulle det kosta att ställa i ordning fabriken i Trollhättan för att klara större volymer. Lars Johansson är inte speciellt förvånad över GM:s beslut.
- Det är både ock. Vi ska granska offerterna och se vad som mer ligger till grund för beslutet. Men totalt sett tror jag det var investeringskostnaderna som avgjorde.
De anställda på Opels fabrik i Rüsselsheim har gått med på flexiblare arbetstid och en minskning av sin årsbonus, som i dag motsvarar en trettonde månadslön. Löneläget i Sverige är lägre, men Johansson anser inte att det förekommit något brott mot den uppgörelse som facken slöt i höstas som gick ut på att ingendera parten skulle dumpa villkoren för att vinna tillverkningen.
- Nej, det anser jag inte. Den trettonde månadslönen är en lokal överenskommelse, så man har inte ändrat något i de centrala avtalen. Men i praktiken blir det kanske dumpning.
Nils-Åke Carlsson på Sifs enhet för strategisk utveckling är förhållandevis belåten.
- Det är klart att det hade varit mycket bättre om GM hade lagt Epsilonplattformen i Trollhättan, men om man går tillbaka till förra sommaren så var vi i ett läge där vi trodde att all produktion skulle försvinna från Trollhättan.
- Nu har vi klarat vår målsättning, nämligen att göra en offert i absoluta toppklass som kunde tävla mot GM:s huvudfabrik i Europa. Trollhättefabriken ser ut att kunna bli en fabrik av minst samma storlek som i dag.
Saab i Trollhättan har garanterad produktion fram till 2010.
- Vi fortsätter på samma sätt som i dag. Vi kommer att tillverka Saab 9-3 sportkombin och så Cadillac förstås, säger Lars Johansson.
Vad som händer efter 2010 vet han inte, men han tror inte att det blir slutet för Saab Automobile.
- Jag är ganska säker på att Saab kommer att vara kvar. Trollhättan är med på GM:s karta.
Saab Automobile i Trollhättan har cirka 5 600 anställda.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.