Lisen Kihlstedt arbetar på Ung företagsamhet, en liten arbetsplats där den som tar hissen i stället för trapporna straffas med att få betala extra till festkassan. Hon driver också det egna företaget Av vikt, där hon bland annat föreläser för personalspecialister om hur de ska förmå sina medarbetare att röra på sig mer. Måttligt, kontinuerligt och utan tvång.
- En arbetsgivare tjänar mycket på att medarbetarna håller sig vid god hälsa. Det är inte orimligt att låta dem avsätta 30 minuter av dygnets 1 440 till att få träna på arbetstid.
Förutom att man slipper många förkylningar ger det också högre hjärnkapacitet som i sin tur ökar koncentrationsförmågan. Blodfetterna sänks och man får starkare skelett och muskler. Som en extrabonus går vikten ner och humöret upp. Dessutom får arbetsgivaren gott rykte.
Lisen Kihlstedt har en enkel formel:
- Den som inte tar sig tid att röra på sig måste så småningom ta sig tid att vara sjuk. Det viktigaste är daglig och långsiktig motion och träning. Och att ledningen verkligen är med på det och själv deltar i aktiviteterna. Säger chefen att det är okej att träna på arbetstid, men sedan ser med oblida ögon på det, så fungerar det inte.
Lisen Kihlstedt talar sig varm för måttlig, kontinuerlig motion.
- Att spela brännboll en fredagseftermiddag är jättebra men ännu bättre är att promenera en halvtimme varje dag.
Hon råder att starta lugnt med en eller två aktiviteter i samråd mellan arbetsgivare och arbetstagare. Rätt vad det är blir det en arbetsplats där man gillar rörelse.
- Sjuktalen går ner och produktiviteten upp.
Målen bör vara hanterliga och inte så märkvärdiga. Lisen har flera enkla och effektiva idéer: stegräknare till alla, lunchpromenader, poängsystem för olika aktiviteter, hissfria dagar, företagscyklar i stället för buss- och taxiresor.
- Byt garage med ett företag som ligger på rimligt gångavstånd, ta upp hälsobedömningar i löne- och utvecklingssamtal och ha gåmöten om man är två-tre personer.
Också små arbetsgivare kan bjuda in föreläsare eller sponsra deltagande i olika sportaktiviteter och tävlingar, korplag, drakbåtsrodd och tjejmil.
- Slå ihop avdelningar och skapa positivt grupptryck genom att tävla mot varann. Sätt upp whiteboard med resultat och lotta ut något vettigt, som teaterbesök.
Många har fritidsintressen som har med motion att göra, jitterbug, jakt, hundar och golf. En idé kan vara att låta personalen visa varandra vad de gör för att röra på sig.
Det brukar falla sig naturligt att medarbetare själva kommer med förslag på aktiviteter som passar just den arbetsplatsen, det gänget. Viktigt är, säger Lisen, att någon ändå tar på sig att det hela fortsätter och inte blir ett jippo som varar ett par veckor och sedan är det färdigmotionerat.
Friskvården hos oss
Almuth Mengeler Roos, administrativ chef och ekonomichef, Östersunds-Posten, 110 anställda.
- Det här är en jättefråga för oss. Vi uppmanar medarbetarna till aktiviteter och är generösa med bidrag om de anställda drar ihop lag av olika slag. Här i Östersund finns en lagtävling där man går och cyklar så mycket som möjligt och i år deltar vi med 15 lag om tre personer vardera. Varje år bjuder vi de medarbetare som vill, med familjer, på en dag till fjälls: transport, mat och liftkort. Vi betalar friskvårdspeng inom ramen för lagstiftningen och det utnyttjas flitigt. Tidigare har vi försökt med prova på-aktiviteter som stavgång, gym och meditation, tyvärr med ganska liten respons.
Christer Goldring arbetar med personalfrågor för ett 50-tal telefonförsäljare på Proffice, Norrköping.
- Vi ger rabatt på träningskort och alla får friskvårdspengar för någon form av friskvårdsaktivitet, som qigong eller simning. Vi är anslutna till företagshälsovården och har haft en föreläsare som talat om hälsa kontra det tuffa arbetet som telefonförsäljare. Vi har hög sjukfrånvaro och hög personalomsättning bland våra medarbetare som är i 20-årsåldern, år och då är det tyvärr svårt att göra något långsiktigt.
Sten Skiöld, personalchef ATG, Stockholm. 230 anställda inklusive Kanal 75. Utsett till Årets friskaste företag 2004 av Korpen.
-Vi har länge gjort väldigt mycket hela tiden. Basföda som spinning och Friskis & Svettis, och specialare som klätterutflykter, där vi utnyttjar olika medarbetares kompetens. För oss är friskvård mer än gympa och hälsoprofiler och vi har en friskvårdspedagog som arbetar enbart med detta. Det är ett systematiskt förebyggande arbete som ska in i vardagen och företagskulturen.
-Av medarbetarna gympar 83 procent 1-5 gånger i veckan, i en gymnastiksal som nyttjas flitigt, dagar, kvällar och helger. Idrottsföreningens 14 sektioner drivs av eldsjälar: innebandy, golf, badminton, basket... Vi introducerar återkommande nya aktiviteter och kollar av intresset, nu senast en speciell yoga. Allt över 20 minuter i motionsväg, som cykling eller dans, ger poäng och chans till olika vinster.
Korpens hälsodiplomering. www.korpen.se/halsodiplomering