Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ge bort din pension i jul!

Ge bort lite pension i jul. Kanske inte det mest romantiska, men värdefullt på sikt.
Anita Täpp Publicerad 7 december 2009, kl 09:31

Om du är gift eller registrerad partner kan du föra över din premiepension till din maka, make eller partner. Värdet av den premiepension du tjänar in minskar då med åtta procent.

Det beror på att man räknat med att flest överföringar kommer att göras från män till kvinnor och att dessa i genomsnitt lever längre än män varför pensionen måste betalas ut under en längre tid.

Om du vill överföra den premiepension som du tjänar in framöver måste du göra en anmälan om det senast den 31 januari 2010. Du kan inte föra över pensionspengar som du tjänat in tidigare.

Överföringen fortsätter sedan tills du själv gör en anmälan om att den ska upphöra.

Man kan inte ångra en överföring och få tillbaka pengarna. Om ens partner avlider går de pengar som finns på PPM-kontot till kollektivet.

Den blankett som behövs för att göra en anmälan om överföring hittar du på Försäkringskassans webbplats; www.fk.se Sök genom orden: överföring premiepension.

Läs mer om den allmänna pensionen på www.ptk.se och www.ppm.nu

PPM:s beräkning:

För att få en bild av hur mycket mindre den allmänna pensionen blir för en förälder som går ner i arbetstid när barnen är små, och hur mycket en överföring av den andra förälderns premiepension kan kompensera för det, bad vi PPM att räkna på ett par exempel.

I båda utgick vi från ett par där mannen var 33 år och kvinnan 31 år i fjol, 2008, när de fick sitt första barn. År 2011 får de ytterligare ett barn.

I båda exemplen har vi också utgått från att kvinnan jobbar 75 procent under sammanlagt åtta år medan mannen fortsätter jobba heltid. Båda går i pension vid 65 års ålder.

I beräkningarna har vi inte räknat med att någon av föräldrarna får någon lönehöjning på grund av att de avancerar på jobbet eller liknande utan har utgått från att de har samma lön, med en reallöneutveckling på 1,6 procent per år fram till pensioneringen.

Vi har också räknat med att premiepensionens avkastning blir 3,5 procent per år fram till pensioneringen.

När vi undersökt hur en överföring av mannens premiepension kan förbättra kvinnans allmänna pension har vi utgått från att han gör en överföring av sin premiepension under de åtta år hon går ner i arbetstid.

I det första exemplet tjänade kvinnan 23 000 kronor i månaden under 2008, medan mannen tjänade 27 000 kronor.

Om kvinnan inte gått ned i arbetstid skulle hon ha fått en allmän pension på 17 320 kronor per månad från 65-års ålder.

Om hon deltidsarbetar utan att mannen överför någon premiepension får hon i stället 16 610 kronor i månaden, vilket alltså betyder att hon får 710 kronor mindre i pension per månad livet ut.

Om mannen i stället överför sin premiepension under de åtta år hon deltidsarbetar får hon i stället en pension på 17 950 kronor i månaden.

Mannens egen allmänna pension blir då 17 330 kronor i månaden i stället för de 18 830 kronor han fått om han inte gjort någon överföring. Vilket betyder att hans egen pension minskar med 1 500 kronor i månaden.

Om man slår ihop parets gemensamma pension blir den 35 280 kronor, i stället för 35 440, till följd av överföringen. Vilket innebär en minskad pension med 160 kronor i månaden.

I det andra exemplet tjänade kvinnan 27 000 kronor i månaden medan mannen hade en månadsinkomst på 37 000 kronor under 2008.

Om kvinnan inte gått ned i arbetstid skulle hon ha fått en allmän pension på 18 940 kronor i månaden.

Om hon i stället jobbar deltid utan att mannen överför sin premiepension får hon en allmän pension på 18 120 kronor, vilket innebär att hon får 820 kronor mindre i pension varje månad livet ut, till följd av deltidsarbetet.

Om mannen överför sin premiepension under de åtta år när kvinnan jobbar deltid får hon i stället 19 720 kronor i månaden i pension.

Hans egen allmänna pension blir då 18 230 kronor i stället för de 19 850 kronor han annars skulle ha fått utan överföring, vilket innebär en minskning med 1 620 kronor i månaden.

Om man slår ihop parets gemensamma allmänna pension blir den då 37 950 kronor per månad, i stället för de 37 970 kronor de skulle ha fått utan överföring. Det innebär en minskad pension 20 kronor per månad.

Fakta

Gå in på www.minpension.se om du vill räkna ut din egen pension. Där kan du, förutom prognos för den allmänna pensionen, även få en prognos för eventuell tjänstepension
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.