Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Gäspa, sucka, andas lugnt

Glöm allt det där med att man bara ska andas med magen för att andas rätt. Andningen ska gå som en vågrörelse genom hela överkroppen, från ljumsken till axlarna och ner igen.<br />
Publicerad
Jag minns en gång då jag lyssnade på en avslappningsband med andningsövningar. Andas med magen, inte bröstet. Djupandas. Håll andan. Andas.
Det slutade med att jag inte andades alls.
- Det har blivit lite mekaniskt kring det här med andning. Vi ska plötsligt lära oss att andas rätt eftersom vi tror att vi andas fel eller så ska vi ska djupandas eller något annat. Det slutar med att vi forcerar andningen. Det har blivit lite för mycket tänk, säger sjukgymnasten Louise Bergman.
Kollegan Maria Lejdeby håller med. Det har krånglats till med det mest självklara av allt, att människan andas.
Hur är den perfekta andningen då?
Det är inte som många tror, att man ska andas med mage. Risken är att det är magmusklerna som får sig en träningsomgång och inte själva andningen
Andningen ska sprida sig som en vågrörelse, från ljumsken upp till axlarna. Många, framför allt kvinnor, håller in magen för att se smala ut och det inte bra för andningen.
- Rätt andning är låta kroppen fyllas med luft och inte tvinga kroppen till att andas, säger Maria Lejdeby.
Andningen speglar hur vi har det, hur vi mår. Mår man bra sköter sig andningen av sig själv.
När vi mår dåligt märks det i form av muskelspänningar och hämmad andning. Rädsla, ilska, stress, sorg påverkar. Det är som om luften inte vill ta sig ner i kroppen och luften är någonstans uppe i bröstet.
Och så ska det vara i korta stunder eftersom andningen är flexibel.
- Men det är när man bitit ihop för länge, hållit ilska eller sorg inom sig och andningen nästan blir statisk som man ska se upp, säger Maria Lejdeby
Maria och Lousie återkommer ofta till barn och deras naturliga sätt att förhålla sig till kroppen.
- Titta på ett sovande friskt barn som inte har upplevt trauman eller stress av något slag. Titta hur de andas, det är så man gör.

Tips för bra andning

Glöm det där med att man bara ska andas med magen för att andas rätt.
Andningen ska gå som en vågrörelse genom hela överkroppe, från ljumskarna till axlarna och ner igen.

-Det är fritt fram att gäspa eller sucka, det normaliserar andningen. Gäspa stort, sucka högt, sträck på dig utan att svanka.

-Sitter du mycket, knäpp upp jeansen så magen får pysa ut. Tajta byxor är ingen hit för optimal andning.

-Sluta att hålla in magen för att se smal ut.

-Gör dig medveten om hur du andas lite då och då för det avslöjar hur du mår.

-Gör inte bara avslappningsövningar när du är stressad, gör de också när du mår bra. För att uppnå bra avslappning vid stressade situationer krävs övning.

-Det är fritt fram att gäspa eller sucka, det normaliserar andningen. Gäspa stort, sucka högt, sträck på dig utan att svanka.

-Sitter du mycket, knäpp upp jeansen så magen får pysa ut. Tajta byxor är ingen hit för optimal andning.

-Sluta att hålla in magen för att se smal ut.

-Gör dig medveten om hur du andas lite då och då för det avslöjar hur du mår.

-Gör inte bara avslappningsövningar när du är stressad, gör de också när du mår bra. För att uppnå bra avslappning vid stressade situationer krävs övning.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.