På Ellos i Borås är det däremot ett antal som inte får mer än garantibeloppet. Klubben motsätter sig detta, men de franska ägarna menar att vissa inte ska ha mer. Det kan också handla om "historiska löner", det vill säga att personen i fråga hade en mer ansvarsfull tjänst tidigare, och att man därför på sikt vill få ner lönen i nivå med motsvarande tjänster på företaget. Så är det många klubbar som uppger att de använder garantibeloppet.
-Vi har haft en person som två år i rad bara fått garantibeloppet av sådana skäl, men nu tycker vi att det är dags att han får vara med i den vanliga bedömningen, säger Hans Lindau, klubbordförande på Ellos.
Även på transportföretaget Schenker kan garantibeloppet användas för att få till stånd en långsammare löneutveckling när man vill rätta till en historisk lön.
-Det har nog hänt inom vårt företag eftersom vi haft många omorganiseringar, berättar Barbro Johansson, klubbordförande på Schenkers huvudkontor i Göteborg.
Om man i något annat fall skulle ge en anställd enbart garantibeloppet skulle det vara en oerhört kraftig markering om att man är missnöjd, menar Barbro Johansson.
Hon tror att garantibeloppet är en principfråga för arbetsgivarna, liksom lägstalönerna i avtalet.
-Nästan ingen har lägstalön och garantibeloppet används nog inte mycket, men frågan är vad som skulle hända om de inte fanns.
Ett annat sätt att använda sig av garantibeloppet är när man vill utjämna stora löneskillnader. Så gjorde man förra året på Servera i Västerås. I år har däremot alla fått mer än garantibeloppet.
-Vi hade en löneskillnad på 4 700 på samma jobb, och det var oacceptabelt, säger Kenneth Strömberg, klubbordförande (än så länge - han är på väg att lämna företaget).
-Vi hade väldiga diskussioner, men alla accepterade låglönesatsningen när de fick godtagbara förklaringar. Mina erfarenheter från Handels område är att om man får upp de lägsta lönerna så följer de högsta lönerna med upp, säger Kenneth Strömberg, som tidigare var fackligt engagerad i LO-förbundet Handelsanställdas förbund.
Anledningen till att löneskillnaderna hade blivit så stora var bland annat att fackklubben förhandlat för färre personer tidigare, och då fanns inte samma insyn i löneläget hos dem som förhandlade själva.
Tidigare i företagets historia har garantibeloppet även använts till långtidssjukskrivna och föräldralediga, berättar Kenneth Strömberg, men nu är det slut på det. Facket har till och med fått in det i Serveras policy - föräldralediga och sjukskrivna får inte missgynnas i lönesättningen.
De stora löneskillnader som fanns tidigare var till en del en könsfråga, männen låg i allmänhet på den övre halvan i löneligan, berättar Kenneth.
-Men jag brukar framhäva kvinnor mer än män. Män framhäver sig så bra själva, säger han.
Har man riktigt låg lön kan det bli så att den procentuella höjningen i avtalet inte ger mycket mer än garantibeloppet. Så var det i fjol på Sitel i Örebro, berättar klubbordförande Ulric Öhman. Sitel är ett callcenter, och tillhör därmed en bransch med låga löner.
-Förra året var garantibeloppet 200 och procenten gav inte mycket mer, så då var det många som bara fick garantibeloppet, berättar Ulric Öhman
-Grundtanken är annars att så få som möjligt bara ska få garantibeloppet, i år vet jag till exempel en som har sagts upp och har en arbetsbefriad uppsägningstid. Han får bara garantin.
I årets lönediskussioner har klubben på Sitel satsat på att få upp de ungas löner enligt den trappa som HTF rekommenderar som lägstalön för feriejobb.