Föreningssparbankens privatekonom Ylva Yngveson brukar ge det privatekonomiska tipset "gå hem och krama om varandra".
- Vårda förhållandet är det viktigaste man kan göra. Att flytta ihop är en bra affär, men att separera är det inte, säger Ylva Yngvesson.
En skilsmässa kostar omkring 100 000 kronor per år för en familj med två barn. Dessa merkostnader förväntas fortsätta under tio år, enligt SEB:s beräkningar. En sammanlagd kostnad på drygt en miljon kronor alltså.
Egentligen borde alla människor i ett förhållande ställa sig frågan "hur blir det med min försörjning och min pension vid en skilsmässa?", anser SEB:s familjeekonom Gunilla Nyström.
Men om kramarna inte hjälper. Vad kan man då göra för att dämpa de ekonomiska konsekvenserna av en eventuell skilsmässa?
- Det är bra om båda har en ekonomisk buffert och att man har insyn i varandras ekonomi.
Men kanske framför allt - var generösa mot varandra, säger Ylva Yngvesson.
Framför allt kvinnor bör så att säga "se om sitt hus". Kvinnan är ofta den i familjen som jobbar deltid, det är ofta hon som är föräldraledig längst och hemma med sjukt barn oftast. Kvinnor har dessutom lägre lön än män. Detta innebär inte bara ett sämre ekonomiskt läge nu utan även när pensionen utfaller.
Nyligen gjorde AMF Pension en undersökning om kvinnor och pensionssparande som tyder just på detta. Allt fler kvinnor har ett eget, privat sparande. En övervägande majoritet i undersökningen anser att den part som jobbar deltid ska få sitt pensionsbortfall kompenserat av sin partner om denne jobbar heltid.
- Det är bra att kvinnor själva tar ansvar för sin pension eftersom den ju är individuell även om man i övrigt har gemensam ekonomi. Samtidigt är det lite oroande att de som tjänar minst också engagerar sig minst. Det är ofta dessa kvinnor som har störst anledning att bry sig om sitt sparande, säger Anna Allerstrand, trygghetsekonom på AMF Pension.
Riskisarna bor och lever bra, enligt Dagens Industri, men marginalerna är små. Och just detta stämmer väl överens med många av oss. I dag har så många som sju av tio hushåll lån. Inga problem med det. Men om du får svårt att betala dina skulder är det viktigt att agera snabbt. Skulder har som bekant en tendens att växa fort. Stryp alla onödiga utgifter - minska dina kostnader.
Hjälper inte detta kan du ansöka om skuldsanering. Skuldsanering handlar om att ge svårt skuldsatta personer möjlighet att på sikt lösa sina ekonomiska problem. Hjälp med skuldsanering får du via konsumentvägledare i din kommun. Mer information hittar du på www.ekonomi.konsumentverket.se
Och på www.skatteverket.se sök på "skuldsanering".