Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Frontec ger liten hjälp åt uppsagda

IT-konsulten AcandoFrontec hade 111 miljoner kronor i kassan den sista september. Men när bolaget drar ner med 69 anställda i Luleå sägs det inte finnas pengar för att hjälpa dem gå vidare.
Publicerad
- Det finns pengar, man har bättre likviditet än de flesta i branschen. Men sedan beror det på hur mycket man budgeterar för avvecklingen, hur seriös man vill vara, säger Sifklubbens ordförande Håkan Axheim.
IT-konsultföretaget Frontec, som det hette till den 1 juli i år, har dragit ner tidigare. Då fick de uppsagda avgångsvederlag utöver den avtalade uppsägningstiden.
Den 1 juli i år blev sammanslagningen med Acando klar. Drygt en månad senare, den 9 oktober, meddelade AcandoFrontec att man nu skulle genomföra ett "förbättringsprogram", som i klartext också betydde att personalstyrkan skulle slimmas. "Kostnaderna kommer att reduceras med 105 miljoner kronor genom avveckling av 135 medarbetare...", står det i ett pressmeddelande.
I Luleå har många uppsagda tidigare fått hjälp att försöka hitta ny sysselsättning med hjälp av den så kallade Luleåmodellen, som utvecklingsbolaget Luleå Näringsliv håller i. Bolaget drivs gemensamt av kommunen och det lokala näringslivet.
När de 69 anställda på Frontec i Luleå fick beskedet om nedläggning lovade koncernchefen Lars Wollung, i en intervju i Norrbottens-Kuriren, att bolaget inte skulle snåla med hjälp till de uppsagda.
- Vi kommer med ett helt batteri, sa han, och menade med det andra jobb, rådgivning och bearbetning av IT-företag i Luleå.
Men det löftet håller han inte, enligt facket.
Vid uppsägningsförhandlingarna meddelade ledningen att de uppsagda får nöja sig med den avtalade uppsägningstiden, plus hjälp av en av Frontec bekostad projektledare i Luleåmodellen. De 69 anställda har i genomsnitt jobbat i cirka åtta år på företaget, några i över tjugo år.
Förhandlingarna om en nedläggning i Luleå har pågått sedan tidigt i våras. När Håkan Axheim nu kallade medlemmarna till en omröstning om ledningens bud blev det ett ja.
- De har kört med en uttröttningsteknik. Man kommer till ett läge där man ger upp, för att gå vidare i livet, säger han.
Luleåkontoret har stora företag liksom statliga myndigheter som kunder och Håkan Axheim tror att bolagets agerande kan komma att straffa sig.
- 69 människor har många vänner, bekanta och kunder. Jag tror de får svårt att etablera sig här igen om konjunkturen vänder.
I dag presenterade bolaget sin delårsrapport för perioden januari till september. Enligt den var koncernens likvida medel 111 miljoner kronor vid periodens slut men koncernchefen Lars Wollung säger ändå att man inte har pengar till att hjälpa de uppsagda i Luleå mera.
- De likvida medlen har minskat från 184 till 111 miljoner kronor sedan förra årets bokslut. Dessutom tar vi en strukturkostnad på 93 miljoner kronor för avvecklingen. Vi har inte råd att erbjuda de uppsagda något avgångsvederlag.
Kan inte ert agerande skada kundrelationerna?
- Jag hoppas kunderna har förståelse för att vi inte kan göra på annat sätt. Vi är en patient som blöder och blöder kraftigt och då måste man vidta sådana här jättetrista åtgärder.
Lars Wollung anser inte att han brutit något löfte till de uppsagda.
- Vi har jobbat med att ta kontakt med IT-bolag för att undersöka möjligheterna för att en del av de anställda ska få anställning i de bolagen.
När AcandoFrontec genomfört sitt "förbättringsprogram" kommer 520 av de tidigare 700 anställda i koncernen finnas kvar på enheter i bland annat Linköping och Göteborg.

ANITA TÄPP

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.