- Jag blev kallad till ett möte där min chef ville veta när jag skulle föda men de frågade aldrig om jag låg efter med utbildningen eller hur det gick. Man bara antog att jag skulle vara hemma en länge tid, det kändes väldigt tråkigt, säger hon.
Trots att Veronika Ekdahl intygade att hon stortrivdes och tänkte arbeta kvar så länge som hon kunde fram till den beräknade födseln i mars fick hon ett par dagar senare beskedet att provanställningen skulle avbrytas.
Uniflex sa att Vodafone var missnöjda med Veronikas höga frånvaro och tvivlade på att hon skulle klara utbildningen.
- Det stämmer att jag var borta en del på grund av besök hos barnmorskan och en efterhängsen förkylning, men inte överdrivet mycket. Det var många i gruppen som hade lika stor frånvaro som jag och ändå fick jobba kvar, säger hon.
- Jag hängde med fint i utbildningen och klarade alla veckoprov och det stora mellantestet. Efter mötet med Uniflex pratade jag med min gruppledare på Vodafone och de var inte missnöjda med mig på något sätt. Samma dag som jag fick uppsägningsbeskedet hade jag till exempel fått mycket beröm för de övningar som vi gjort.
Uniflex lägger alltså över ansvaret på Vodafone, men Vodafones informationschef Johan Holmgren vill inte kommentera enskilda fall. Han konstaterar att företaget har en "glad syn" på graviditet.
Att vara gravid hos oss är inget hinder, är det en bra person så anställer vi den. Att få barn är en jätteviktig del i människors liv och det vill vi stödja. I samma utbildningsgrupp var det en annan person som var gravid som vi nu har anställt, säger han.
Vodafone har ingen gräns för hur stor frånvaro man får ha från introduktionsutbildningen, huvudsaken är att personen klarar sina arbetsuppgifter.
Veronika Ekdahl är besviken över hur hennes arbetsgivare hanterat saken. Förutom arbetslöshet och oro inför framtiden blir konsekvensen en betydligt lägre föräldrapenning än vad hon räknat med.
- Jag känner mig lurad. Det mest irriterande är att det hade varit ett arbete som jag hade trivts väldigt bra med. De hade gärna fått testa mig extra för att se om jag klarade utbildningen.
- Kanske hade jag kunnat stå på mig lite mer, men annars vet jag inte vad jag skulle ha kunnat gjort annorlunda. Man måste väl få gå till barnmorskan och få vara förkyld utan att förlora jobbet?
Från fackligt håll är man kritisk till det inträffade.
Det är ett solklart fall av diskriminering. Hon hade absolut fått vara kvar om hon inte blivit gravid. Men som vanligt i diskrimineringsfall måste man kunna bevisa diskriminering och det är jättesvårt. Företaget står inte för det som har hänt utan hänvisar till något annat. Sen kan det finnas fler aspekter än att hon är gravid, men frågan blev aktuell när de upptäckte att hon var med barn. Så visst har det spelat in, säger Jenny Lesko, ombudsman på HTF:s avdelningskontor i Växjö.
Enligt ombudsmannen är det vanligt att bemanningsföretag skyller på en kund för att göra sig av med en viss anställd. Provanställda är utsatta på dagens arbetsmarknad.
- En provanställning kan man bryta hur som helst, man behöver inte ens ange en anledning, under förutsättning att anledningen inte är diskriminerande.
Vad ska man göra för att inte hamna i Veronikas sits?
Det är viktigt att man får med sig någon som hör diskussionen, du har alltid rätt att ha med ett fackligt ombud om du ska ha ett enskilt samtal. Samt att du informerar omgivningen vad som händer, så att arbetsgivaren inte kan göra något skymundan. Det är viktigt att få bevis.
Uniflex vill inte kommentera enskilda fall i media. Jonas Nilsson, regionchef för södra Sverige, konstaterar att man följer företagets framtagna jämställdhetspolicy.