- Dubbelt så många har sökt, skälen till att de inte beviljats är många gånger ekonomiska. Nu diskuterar vi en större flexibilitet i systemet, säger Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.
I vissa fall har arbetsförmedlingarna haft så dålig kontroll på medlen att redan beviljade ansökningar avslagits. Utvärderingen visar också brister i a-kassornas handläggning. Vanligast att ta friår är det bland offentliganställda kvinnor i åldern 35-55 år, av dem som tar friår är 71 procent kvinnor. Bara i åldersgruppen 20-24 år är könsfördelningen jämn. Privatanställda män tar sällan friår.
- Det är mycket anmärkningsvärt ur jämställdhetssynpunkt att männen inte fattat poängen att ta ledigt några månader för att vara hemma med barn eller förkovra sig, säger Maria Wetterstrand.
Trenden är dock att fler män söker friår.
I tre av de tolv kommunerna, Landskrona, Göteborg och Hällefors har fördelningen mellan privat- och offentliganställda varit relativt jämn. Något som kan förklaras med vilka informationsinsatser som gjorts.
För att fler lågavlönade ska kunna ta friår vill Miljöpartiet höja ersättningsnivån för de lägst avlönade och införa en lägsta ersättningsnivå.
Trots att tanken var att friåret skulle hjälpa de långtidsarbetslösa har det inte blivit så. En uppskattning visar att hälften av arbetsgivarna valt en vikarie de redan känner. Inte heller personer med utomnordiskt ursprung har gynnats.
- Vi har startat diskussioner om prioriteringarna av friårsansökningarna, att de ska beviljas utifrån vilka som går in och tar jobben, säger Maria Wetterstrand.
CHRISTINA SWAHN