Framfab bryter mot arbetsrätten igen
I går meddelade internetkonsulten Framfab att man lägger ned sitt kontor i Linköping. Det innebär att arton anställda, varav tre SIF-medlemmar, blir av med jobbet. Beslutet om nedläggningen fattades utan att SIF först kallats till förhandling. Det kan betyda att Framfab, liksom för drygt ett halvår sedan, får betala skadestånd för brott mot mbl.
- Jag har ännu inte haft möjlighet att sätta mig in i det här. Men stämmer uppgifterna så har man gjort sig skyldig till ett flagrant brott mot de arbetsrättsliga reglerna, säger SIF:s chefsjurist Eva-Helena Kling.
- Även om man måste lägga ned ett företag så har man skyldighet att diskutera med facket inför ett beslut.
Framfabs ledning informerade om nedläggningen av kontoret i Linköping i ett pressmeddelande i går. Där påstods också att företaget inlett fackliga förhandlingar avseende berörd personal. Enligt ombudsman Jimmie Söndergaard vid SIF:s avdelningskontor i Linköping är det påståendet inte sant.
- Efter att nyheten kablats ut i media fick jag en kallelse om att med kort varsel komma till en förhandling med företaget på förmiddagen i dag, säger Jimmie Söndergaard.
När han vid förhandlingen starkt ifrågasatte företagets agerande förklarade ledningen att man agerat som man gjort av börsetiska skäl.
- Jag betonade att vi ser utomordentligt allvarligt på att man försummat sin förhandlingsskyldighet. Och jag tycker det är mycket märkligt att man, trots det skadestånd man tidigare betalat, ändå inte bryr sig om att följa de arbetsrättsliga reglerna, säger Jimmie Söndergaard.
Det var för drygt ett halvår sedan som Framfab betalade ett skadestånd på totalt 1,5 miljoner kronor till sex fackförbund, däribland SIF, sedan förbunden anklagat företaget för brott mot MBL. Detta efter de omfattande uppsägningar av anställda som Framfab genomförde i slutet av förra året utan att man förhandlat med de anställdas fackliga representanter.
- I början av nästa vecka får vi på central nivå, tillsammans med avdelningen, ta ställning till hur vi ska agera efter det som nu har hänt i Linköping, säger Hanna Brandt González, ombudsman på SIF: s förhandlingsenhet.
Ett alternativ är att SIF kräver skadestånd av Framfab för brott mot mbl.
På företagets kontor i Linköping har bland annat utvecklingen av programvaran Nayana skett. I september lägger man ned verksamheten i Linköping och flyttar den till kontoret i Stockholm.
I en kommentar till beskedet om nedläggningen har Monica Skagne, vd för Framfab Sverige, meddelat att flytten är ett led i effektiviseringen av företagets verksamhet samt mot en koncentration till tre orter i Sverige: Stockholm, Göteborg och Malmö.
Siftidningen har förgäves försökt nå Framfab Sveriges personalchef Fredrik Kreuger för en kommentar.
ANITA TÄPP© siftidningen