Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Förvärvsavbrott ger sämre läsförståelse och lägre lön

En individ som är borta från arbetet en längre tid blir sämre på att förstå och använda sig av skriftlig information. Något som in sin tur negativt påverkar lönen.<br />
Publicerad
Detta enligt en rapport gjord av Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) i Uppsala. Den svenska delen av en OECD-studie gjordes med fyra års mellanrum, 1994 och 1998. 759 vuxna personer utsattes för två likvärdiga test av sin förmåga att förstå och praktiskt använda skriftlig information. Minskningen var två procent och löneförlusten cirka en procent för dem som hade haft minst ett års bortavaro från arbete.
Magnus Gustavsson, en av de ansvariga för undersökningen, säger att texterna ofta gällde instruktioner, som att använda en kopieringsapparat eller att programmera en videobandspelare. I testet ingick också att rätt läsa kartor och busstidtabeller samt att i löpande text hitta uppgifter med vilka man skulle räkna ut avståndet mellan två orter.
- Vi var själva lite förvånade över att det var så stora effekter på basala saker. Merparten av dem som deltog i testet var arbetslösa, en mindre andel föräldralediga. Vi fann också att folk som deltog i utbildningar hade bättre resultat än andra.

LISBETH NIEMINEN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.