Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fortsatt utbyggnad av 3G

Tredje generationens mobiltelefoni, 3G, ska täcka hela landet. <br />Post- och telestyrelsen, PTS, tar inte hänsyn till de stora kostnaderna eller protesterna mot masterna.
Publicerad
Två av de tre bolag som bygger 3G-nät hade begärt att få slippa att täcka glesbygden med nya sändare - trots att de tidigare lovat att näten ska omfatta nästan alla svenskar, 8,86 miljoner. Bolagen hänvisade till stora kostnader och svårigheterna att få bygglov när folk protesterar mot masterna.
Den ansvariga ministern, Ulrica Messing, har uttalat att näten måste byggas färdigt och uppenbarligen lyssnade myndigheten på henne. PTS står fast vid att utbyggnaden ska fullföljas och hotar att nästa år bötfälla bolagen om de misslyckas.
En lättnad gavs dock: PTS medger att signalerna i vissa områden kan vara svagare utan att det innebär försämringar för användarna. Därför behövs inte lika många master.
Vodafone och Hi3G (3) är besvikna över beslutet, medan den tredje operatören, Telia, anser att det är rättvist att hålla fast vid de fastställda villkoren.

DAG BREMBERG

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.