Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Första sekunden säger vem du är

De första sekunderna är extra viktiga: På anställningsintervjun, i mötet med nya kollegor, när du ska tala inför en okänd grupp eller träffa en kund för första gången ... <br />- Det intryck du gör då kan vara avgörande för hur det går, säger Carina Ahrle.<br />
Publicerad
Hon är skådespelerska från början, men har arbetat i 22 år som kostymdesigner på SVT. Genom att ta fram kläder till TV-serier från Hem till byn till Hammarkullen har hon utvecklat en stor känslighet för de omedelbara intryck människor ger. Idag föreläser hon om just första intrycket, och coachar människor i framförandeteknik.
- Man får aldrig en andra chans att göra ett första intryck, är jett gammalt talesätt. Enligt litteraturen i ämnet tar det mellan tre och 20 sekunder, så har vi skapat oss en sanning om en människa vi aldrig sett förut. Och det tar väldigt lång tid att ändra den där sanningen.
Enligt amerikansk forskning står det visuella för omkring 50 procent av det första intrycket.
-Frisyr, kroppsform, haltande gång ...förtydligar Carina Ahrle.
-Man tar in allt det där och tolkar: Gu' vad hon var sminkad - hon är nog en sådan där, han går alltid i fula slipsar - måste vara urtråkig.
-Kroppsspråk och hållning är jätteviktigt. Om någon petar sig i håret eller tar på och av glasögonen - vad säger det?
-Och kläder säger mycket: Jaha, Palestinasjal - då vet jag precis. Man har ju sina fördomar. En liten nål där det står KAK. Eller en piercing ...
En stor del av intrycket, men inte lika mycket som det visuella, baseras på rösten.
- Ett skorrande "r", hm ... är det Blekinge ... nej, det kan vara Halmstad ... Är det någon som pratar väldigt fiiint eller någon som sluddrar? Sånt gör vi status av. Oj vad fort människan pratar! Eller långsamt. Är det en pipig, mörk eller raspig röst? Och själva känslan i rösten: Är den lugn och vacker, eller skrikig? Allt lägger man till personen som man skapar sig en bild av.
Bara en liten del baseras på vad man faktiskt säger.
- Vi lyssnar alltså inte på varandra i början. Därför är det ingen idé att säga något viktigt den första stunden, vare sig i ett anförande eller om man möts två och två. För vi är fullt upptagna med att tänka: Vilka lustiga glasögon, varför köpte hon de där?
Inom filmen finns det ett gammalt trick där man använder första scenen för att riktigt understryka vissa egenskaper hos en karaktär. Man kan låta dem peppra sitt språk med svaveldoftande svordomar eller prata med så bred dialekt att de knappt går att förstå. Sedan kan de få prata ganska normalt resten av filmen, utan att vi som tittare ens märker det - för då är egenskaperna redan etablerade i vårt medvetande.
- Samma mekanism kan du själv ha användning av i arbetslivet när du träffar någon för första gången. Vilka av alla dina egenskaper du väljer att plocka fram under de där avgörande sekunderna kan ha stor inverkan på hur du blir bemött.

Vad ger du själv för första intryck? Har du några egenheter i ditt utseende, tal eller kroppsspråk som gör att du kan uppfattas på ett annat sätt än du tänkt dig? Kanske kan Carina Ahrles fyra (ganska överdrivna) damer här intill ge några aha-upplevelser ...

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.