På mjölkningsutrustningsföretaget DeLaval i Tumba har man klubbat igenom ett nytt avtal. Istället för en löneökning på 0,7 procent, som förhandlats fram i de centrala avtalen, vill företaget lägga hela löneutrymmet på en sjukförsäkring för de anställda. Detta skulle enligt DeLaval leda till kortare väntetid vid sjukbesök och en solidarisk lönesatsning, då försäkringen gäller lika för alla, oberoende av hur mycket man tjänar.
- Förslaget kom upp i samband med lönerevisionsdiskussionerna. När vi tittade på hur vi skulle få ut största möjliga värde av de ovanligt låga nivåerna i avtalet, så visade det sig att en sjukförsäkring skulle gagna flest, säger Karin Erson Ekstam, HR-direktör på DeLaval.
Förslaget presenterades för drygt en månad sedan och röstades igenom via de anställdas fackföreningar några dagar senare. Sammanlagt fick 750 anställda på DeLaval International AB och DeLaval Sales AB rösta. Facket finns representerat genom IF Metall, Akademikerföreningen, Ledarna och Unionen, som de allra flesta är anslutna till. Samtliga klubbar, utom Metall röstade ja till förslaget.
- Enligt min mening finns det två nackdelar. Dels avstår man en löneökning som i praktiken skulle innebära 1 500 kronor mer i plånboken per år. Dels innebär den här typen av avtal att man går före vårdköerna, om man blir remitterad till en specialist, vilket inte känns särskilt solidariskt, säger Hasse Hansson, som utvecklar mjölkningsutrusning på DeLaval.
Att använda löneökningen till en sjukförsäkring är inte helt vanligt, och bör därför formuleras tydligt i kollektivavtalet, samt ge möjlighet att gå tillbaka till en löneökning om några förändringar skulle ske enligt Unionen.
- Det kan ju hända att företaget upptäcker att man inte har råd med den här typen av försäkring och då är det viktigt att det står tydligt formulerat att dessa 0,7 procent återinförs till löneutrymmet, säger Bosse Hallberg, avtalsexpert på Unionen och får medhåll av Ove Renkse, central ombudsman på Unionen.
- Man kan förhandla om arbetstidsförkortning, tandvård och pensionslösningar i dessa avtal. Men det passar såklart inte alla. Sjukförsäkringen får man ju bara ta del av om man blir dålig, men är å andra sidan en trygghet för de anställda.
Försäkringen trädde i kraft den 1 januari.