Bara fem procent anser att det är lätt att hitta rätt kompetens på högskolan i regionen, hela 24 procent anger att de inte hittar den kompetens de söker.
- Vi är inte förvånade över resultatet, men hade hoppats på att vi inte hade rätt. Undersökningen visar att högskolan inte lyckats med sin uppgift, att samverka med näringslivet och anpassa sig till arbetsmarknadens behov, säger Fredrik Nilsson på enheten för Karriär och Kompetens.
Enligt honom är det första gången som man tagit reda på vilken typ av kompetens företagen efterfrågar. Fem områden prioriteras av företagen: telekommunikation, elektronik, styrteknik, kvalitetsteknik och informationsteknik.
- Högskolan måste kunna utbilda fler inom dessa områden och även erbjuda olika typer av spetsutbildningar och inrikta sig på sådant som kommer att efterfrågas i framtiden, menar Fredrik Nilsson som anser att det finns ett glapp mellan den utbildning som högskolan erbjuder och det företagen vill ha.
Det krävs också att formerna för högskoleutbildningen förändras.
- I dag är utbudet för de som jobbar och vill specialutbilda sig begränsat. Distansutbildningen är inte särskilt utbyggd. Man är hänvisad till enstaka kurser som oftast är lite för breda och dessutom enbart på heltid. Det gör att situationen för den som yrkesarbetar är näst intill är omöjlig, menar Fredrik Nilsson.
ULLA-KARIN HÖYNÄ