Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Företagare får hbt-handbok

Branschorganisationen Företagarna har tagit fram en handbok i hur att skapa ett inkluderande och öppet klimat på arbetsplatsen.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad 6 december 2013, kl 14:23

Elisabeth Thand Ringqvist vd FöretagarnaElisabeth Thand Ringqvist, vd på Företagarna.

Varför behövs en hbt-handbok för företagare?

- Det har efterfrågats av våra medlemmar. Det började med att vi skrev en rapport som hette rosa pengar, där vi visade hur omfattande marknaden är för hbt-gruppen. Det handlar om att skapa ett inkluderande och öppet klimat på arbetsplatsen.

Vad innehåller handboken?
- Dels innehåller den enkla case som man kan inspireras av, dels en självskattning där man kan få insikt i hur man står i olika frågor. Vi har också tagit med en månadsguide där vi ger tips och råd: Vad ska du tänka på vid exempelvis jultid, då du bjuder in till företagets julfest? Hur planerar du kickoffen i oktober eller sommarfesten i juni, så att alla känner sig inkluderade? Hur ser rekryteringsprocessen ut?

Vad kan boken få för betydelse för företagare?

- Vi hoppas att den hjälper företag att bli mer lönsamma. Har man anställda som mår bra och trivs så skapar man en bättre produkt eller tjänst. Sen kan man också möta kunder på ett bättre sätt. Det är positivt från alla sidor.

Vilka är målgruppen?
- Det är företagarna. Kanske speciellt de små företagarna som inte har en personalavdelning eller en HR-expert som jobbar med de här frågorna. De större företagen är duktiga på att ta fram internutbildningar för bemötande, men en ensam entreprenör har sällan läst personalvetenskap eller HR-frågor, så där såg vi både en lucka och efterfrågan.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag till Kollega nummer 4 2024.

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.