Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Förbunden reagerar med ris och ros på budgetproppen

Att kombinera omfattande skattesänkningar med välfärdsinvesteringar är omöjligt enligt TCO, som i övrigt rosar förslaget att avgifterna till a-kassan justeras. Almega välkomnar det femte jobbskatteavdraget men regeringen får ris för att höstbudgeten saknar en översyn av skattesystemet.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad

I dag presenteras regeringens budgetsförslag och under veckan har utspelen avlöst varandra. Framför allt är det tre tunga ämnen som debatteras: ett femte jobbskatteavdrag, sänkta avgifter till a-kassan och en höjd brytpunkt för statlig skatt.

TCO välkomnar höjningen av brytpunkten för statlig skatt och likaså att avgifterna till a-kassan justeras. Däremot är man orolig för ekonomin och jobben.

- Arbetslösheten är så hög att en expansiv budget är välkommen. Men överskottsmålet, som politikerna inte vill släppa, gör det omöjligt att kombinera omfattande skattesänkningar med de välfärdsinvesteringar som behövs. Ekonomin tål inte både satsningar och skattesänkningar utan att vi får betala surt efteråt i form av återstramningar eller skattehöjningar, eller bådadera, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

Svenskt Näringsliv anser att skattesänkningarna är viktiga, men hade gärna sett att de så kallade 3:12-reglerna, det vill säga beskattningsreglerna för den som är delägare i fåmansföretag, inte  fanns med i höstens budget, och de får medhåll av Almega, som anser att förslaget krånglar till de skatteregler som redan i dag är omöjliga att förstå.

Almega välkomnar dock jobbskatteavdragets femte steg och utredningen om en bättre beskattad personaloption, som de hoppas ska leda till att mindre, snabbväxande företag inom till exempel IT-sektorn ska kunna rekrytera och behålla nyckelpersoner under en investeringstung tillväxtfas.

LO tar fram stora sågen och skriver att alliansregeringens åttonde budget har slående låga ambitioner.

- Arbetsmarknadspolitiken har två huvuduppgifter: att matcha arbetssökande mot lediga jobb och att rusta de som är arbetslösa för att ta nya jobb. På båda dessa områden ger arbetsmarknadspolitiken idag sämre förutsättningar än tidigare. Den "översyn" av arbetsmarknadspolitiken som nu annonseras i budgeten är bara ett försök att vinna tid i hopp om att kritikerna ska tröttna, skriver LO:s chefsekonom Ola Pettersson i en kommentar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.