Den svenska försvarsindustrin är beroende av samarbete med industrier i andra länder, menar han. Skälet är att utvecklingskostnaderna är höga.
Att den svenska försvarsindustrin är integrerad med försvarsindustrin i andra länder, konstaterar även Sifs branschekonom Lars Jönsson.
- Jas Gripen består till 50 procent av svenska komponenter och 50 procent av importerade som till övervägande del kommer från Storbritannien och USA, säger Lars Jönsson.
Därför är det svårt att stoppa vapenexporten till de här länderna även om de är i krig, menar han.
- Om exporten stoppas kommer att det ge stora problem i hela den svenska försvarsindustrin. Några skulle inte klara sig alls och det skulle bli massuppsägningar, säger Lars Jönsson.
Olika politiska intressen står mot varandra, därför kan reglerna behöva omprövas menar han.
Saab Bofors Dynamics tillverkar pansarskottet AT4 som används av USA:s armé. Sifklubbens vice ordförande Kent Jäderkvist hävdar att förbudet mot vapenexport behövs, men att dispenser ska ges.
- Om vi inte exporterar till USA och Storbritannien skulle vi inte ha någon försvarsindustri kvar. Och vilka länder skulle vi då importera ifrån, USA och Israel?
Svenska freds- och skiljedomsföreningen har anmält Inspektionen för strategiska produkter till Justitiekanslern då undantag medgetts från förbudet att exportera krigsmateriel till USA och Storbritannien som angripit Irak.
CHRISTINA SWAHN