Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fondkapitalism efter fusionsvåg?

För att skapa uthållig tillväxt måste pensionsfonderna ta ett aktivt ägaransvar. Det hävdas i en rapport om 90-talets företagssatsningar som gjorts på uppdrag av TCO:s Tillväxtutredning.
Publicerad
Enligt rapporten, skriven av Christian Berggren, professor i industriell organisation i Linköping, misslyckas företagssammanslagningar i över två tredjedelar av fallen. Det finns dock inga belägg för att det skulle ha gått bättre om sammanslagningarna inte skett.
- Det är väldigt svårt att skapa bestående värden genom smarta affärer, konstaterar Christian Berggren som påpekar att de enda som med säkerhet tjänat på fusionerna är investmentbanker, fondmäklare och bonusbelönade företagsledare.
Exempel på misslyckade fusioner är ABB och Pharmacia Upjohn som tappat marknadsandelar sedan de slagits ihop. Motsatser som rapporten lyfter fram är Ikea och H&M, globala företag som vuxit av egen kraft.
Huvudproblemet är oengagerade ägare, anser Christian Berggren, som menar att här skulle pensionsfonderna med sina miljarder kunna spela en stor roll i framtiden. Roland Spånt, TCO:s chefsekonom instämmer.
- De går inte att tänka bort. Pensionsfonderna måste ta ansvar för svensk ekonomi, det är viktigt hur de placerar, säger Roland Spånt som anser att det är dags att ta ställning till det han kallar fondkapitalism.
I dag är AP-fondernas möjligheter till inflytande dock beskurna genom att de får äga högst tio procent av ett företag.
Mari-Ann Krantz, Sifs ordförande som själv sitter i Sjunde AP-fonden styrelse, är positiv till tanken på att pensionspengarna skulle kunna användas till ett aktivare ägande.
- Fonderna skulle kunna göra mer än vad de gör i dag. Samtidigt måste fonderna vara medvetna om sitt ansvar att förvalta pensionspengarna på bästa sätt.

NIKLAS HALLSTEDT

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.