Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Flytta Ams-pengar till kommunerna

- Det är orimligt att staten fortsätter att pumpa in stora mängder skattemedel till arbetsmarknadsverket. Systemet levererar ju inte tjänster i motsvarande omfattning.Det säger Christer Ejderberg och Eva Nordmark i Luleå i en debattartikel i NSD. Ejderberg är Sifs regionchef i Norrbotten, Nordmark har samma befattning inom SKTF.
Publicerad
- Det kanske är feltänkt och framför allt föråldrat att Ams ska utbilda över huvud taget, säger Ejderberg till Siftidningen. Varför inte ge pengarna till gymnasieskolor, högskolor och universitet och pytsa in delar av dem i studiemedelsystemet. Det skulle medföra att fler människor tänkte mer på sin utbildning. Inte i något annat land förekommer det att staten betalar företags akuta behov av kompetens, det fixar företagen själva. Ams-utbildningen är heller inte konkurrenskraftig. Och så är den alldeles för smal. Vi ser det så tydligt inom Sif i Norrbotten. Från 1997-98 och framåt utbildade Ams på löpande band nätverkstekniker, webbdesigner, systemcontroller och alla är arbetslösa nu.
Ejderbergs och Nordmarks räkneexempel gäller Norrbotten. Om man flyttade över en tredjedel av länsarbetsnämndens anslag (500 miljoner) på kommunerna skulle dessa kunna göra välbehövliga nyanställningar. Det skulle ge 1 400 nya arbetstillfällen och öka kommunernas skatteintäkter med 110 miljoner kronor. Något som i sin tur skulle generera ytterligare 300 nya jobb. De nya jobben skulle förbättra hälsan i kommunala sektorn. Underbemanningen skulle minska och med den sjukfrånvaron.
- Sverige har världens bäst administrerade arbetslöshet. Vi får snabba besked om förändringar i alla statistiska tillstånd. Systemet håller reda på alla arbetssökande men det löser inte uppgiften att skapa full sysselsättning.

LISBETH NIEMINEN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.