Med den nya tekniken har gränserna mellan arbete och fritid blivit alltmer flytande. För många har det blivit självklart att vara uppkopplade och nåbara i princip när som helst. En undersökning från Unionen visar att 13 procent av tjänstemännen läser sina jobbmejl varje dag även under ledighet.
- Förr i tiden fanns tydliga ramar, men det har luckrats upp allt mer, sa Unionens Cecilia Beskow i Almedalen.
Det här ger stora friheter, men medför också nackdelar. Den anställde tvingas att göra viktiga prioriteringar och avgränsningar på egen hand. Dessutom missar man sociala kontakter, får inte del av lärande och får svårare att påverka det som händer på arbetsplatsen.
Anne-Marie Fransson, arbetsgivarorganisationen Almega IT:s förbundsdirektör, höll med om att det finns nackdelar, men menade att det ofta är de anställda själva som vill ha det så.
- Det är inte alltid arbetsgivaren tycker att det är så bra. Man är inte så effektiv om man jobbar hemma och har halvsjuka barn exempelvis.
- Det är ett givande och tagande. Hur många är det inte som läser privata mejl och uträttar bankärenden på jobbet?
Att chefens roll är viktig för att inte de negativa effekterna ska överväga är fack och arbetsgivare överens om. När man inte har medarbetarna omkring sig blir det även svårt att styra dem. Undersökningen visar också att 32 procent av tjänstemännen inte anser sig få tillräcklig feedback från chefen.
Det är också chefen som sätter ribban på arbetsplatsen. Spottar ledningen ur sig mejl på helger och kvällar blir det svårt för medarbetarna att stå emot, menade Anne-Marie Fransson.
Ytterligare en undersökning från Unionen pekar i samma riktning. 9 procent av 800 tillfrågade medlemmar säger att de alltid förväntas vara tillgängliga på semestern. 36 procent svarar att de förväntas vara tillgängliga, men bara i nödfall.
Långtifrån alltid får de betalt för att de jobbar under semestern. Bara hälften av de 45 procent som förväntas arbeta under semestern får lön för arbetet.