Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Flygvärdinna vann mot Skatteverket

En femton år gammal tvist är slutgiltigt avgjord. Sista domslutet innebär att den som fått skadestånd för brott mot återanställningsrätten i las kan tillgodoräkna sig pensionspoäng.
Linda Svensson Publicerad 25 januari 2010, kl 13:52

- Det var väldigt roligt att vi fick rätt i sakfrågan, säger Lena Ekman-Joo, advokat som har drivit målet på uppdrag av Unionen.

Det var 1994 som nästan 200 flygvärdinnor sades upp från flygbolaget Scanair i samband med en avveckling av bolaget. När företaget återuppstod i ny skepnad och med nytt namn - Premiair - skulle 87 Unionenmedlemmar ha återanställts i enlighet med lagen om anställningsskydd menade facket och stämde flygbolaget till Arbetsdomstolen. Domstolen gav flygvärdinnorna rätt, och Premiair dömdes att betala skadestånd på mellan 24 och 36 månadslöner till var och en.

Då uppstod frågan om skadeståndet skulle vara pensionsgrundande. Eftersom Skatteverket ansåg att så inte var fallet beslutade Unionen att pröva frågan i ett pilotfall. Regeringsrätten har nu gett flygvärdinnan och Unionen rätt. Den i dag 57-åriga kvinnan tjänar in två år i pensionspoäng i och med domen.

Men Lena Ekman-Joo var tveksam till att begära prövning i Regeringsrätten.
- Jag har hela tiden tyckt att vi borde vinna, men jag trodde inte vi skulle få prövningstillstånd efter domarna i länsrätten och kammarrätten.

I dag är hon glad att Unionen trots allt ville gå vidare.

Domen får ingen direkt effekt på de övriga 86 flygvärdinnornas pensionspoäng. Var och en kan begära det, med stöd i domen, men det sker inte automatiskt.

- Alla får använda sig av det här på bästa sätt. Domen får inte samma effekt för alla, eftersom man tillhör olika pensionssystem. En del, som bara tillhör det gamla systemet har redan sina 30 bästa intjänandeår. Störst betydelse har det för dem som är yngre, vars hela livsinkomst ligger till grund för pensionen, säger Lena Ekman-Joo.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.