Många väljer att outsourca IT-jobb till Östeuropa i stället. Dels har man knappat in på det försprång Indien hade, dels ligger det närmare Sverige. Många har också tröttnat på den höga personalomsättningen i Indien.
- Den är oerhört hög. Utländska företag är populära i början. Man jobbar ett par tre år där för att skaffa sig erfarenhet och kompetens, men sedan vill man jobba i ett indiskt företag. Och det är ett rejält sug efter arbetskraft, så det är inga problem att byta jobb, säger Åsa Holmgren.
Dessutom går lönekostnaderna upp i Indien, vilket gör att fler tummar på kvaliteten för att hålla priserna nere.
En del svenska bolag väljer att ta hem verksamhet som varit outsourcad. Men det behöver inte innebära att det skapas fler jobb på hemmaplan.
- Man brukar säga att ett jobb som flyttas ut sannolikt inte kommer tillbaka, även om företaget tar hem verksamheten. Outsourcing handlar inte bara om vilka jobb som flyttas ut, utan om vilka jobb som går Sverige förbi.
Åsa Holmgren tror inte att det kommer att ske någon dämpning i utflyttningen av jobb.
- Men det är ingen het trend längre. Nu är det mer accepterat. Man kan jämföra det med när företagen för många år sedan började lägga ut personalmatsalarna på entreprenad. Det blev ett ramaskri. Nu tycker man nästan att det är konstigt om företag har restauranger i egen regi.
LINDA SVENSSON