Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fler vidtar sympatiåtgärder i papperskonflikten

Metall, Byggnads, Elektrikerförbundet samt Skogs- och träfacket varslar om sympatiåtgärder. Sif uppmanar tjänstemännen att vara strikt neutrala i konflikten, men avvaktar med andra åtgärder tills det finska tjänstemannafacket agerar.
Publicerad
Läget trappas upp inom pappersindustrin. Tvisten i Finland gäller kollektivavtalen. Efter att finska Pappersförbundet strejkat pågår en lockout. Riksförlikningsmannen har föreslagit att konflikten ska lösas i etapper. Några framsteg har hittills inte gjorts i medlingen. Förhandlingarna mellan Pappersförbundet och Skogsindustrin i Finland fortsätter i morgon. Då börjar också svenska Pappers övertidsblockad på bruk med finska ägare. Metall och Skogs- och träfacket har varslat om att medlemmar fr o m 2 juni inte får utföra arbetsuppgifter på övertid som skulle ha utförts av Pappers medlemmar. Byggnads följer efter en dag senare. Elektrikerförbundet stoppar övertidsarbete på de berörda bruken från den 2 juni. Flyttas elektriker från bruken arbetar de heller inte övertid på andra ställen.
Sifs motsvarighet i Finland, Tjänstemannaunionen TU, fortsätter förhandla på fredag. En strejk kan bli aktuell i mitten på juni.
- När de finska tjänstemännen lägger ett varsel har de begärt solidaritet från Sverige. I det läget tar vi ställning till det, säger Sifs förhandlingschef Lars-Bonny Ramstedt.
Rådet till klubbarna är att vara strikt neutrala i konflikten och att uppmana medlemmarna att inte utföra arbetsuppgifter som ligger inom Pappers område.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.