Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fler än väntat slutar på Astra Zeneca

Etappmålet 450 färre tjänster i år tycks vara nära att uppnås på Astra Zeneca i Södertälje. Många har nappat på ett erbjudande om avgångspaket.
Publicerad
Tidigare i år meddelade Astra Zenecas ledning att 3 000 tjänster ska bort inom produktionen, varav 1 300 i Södertälje. Tjänsterna ska fasas ut under en treårsperiod. Målet för i år var 450 tjänster bort.
- Det gick ut ett erbjudande till alla som jobbar i produktionen som innebar en summa pengar och betald uppsägningstid. Fler än väntat nappade. Det tippade nästan över åt andra hållet, att det var fler som ville ha det än som kunde få det, säger Malin Linnér, Sifklubbens ordförande.
Anledningen till besparingarna är att man inte ser ut att få någon ny stor produkt förrän om tidigast tre år, sedan företaget råkat ut för flera bakslag. Bland annat blev kolesterolsänkaren Crestor försenad. Därtill tvingades bolaget dra tillbaka blodproppsmedlet Exanta sedan det visat sig att det kan orsaka leverskador.
- Det är ett strategiskt beslut att satsa på nya produkter. De gamla finns där och de lägger man inte så stor kraft på. Jag tror att det är nödvändigt för att komma framåt, säger Malin Linnér.
Strax före semestrarna nåddes personalen av beskedet att ytterligare 4 600 tjänster ska bort, främst inom marknadsföring, försäljning och forskning. Många av dessa kan spåras till redan inledda neddragningsprojekt. Hur det kommer att drabba de cirka 12 000 anställda i Sverige är inte klart.
- Det var inga chockerande siffror. Vi visste att det skulle komma, men inte när. Mellan tummen och pekfingret gissar jag att en tredjedel kommer att rationaliseras i Sverige, säger Malin Linnér.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.