- Representation i styrelser är uppdrag och inte anställning. Därför faller det utanför likabehandlingsdirektiven, som säger att man vid anställning inte får diskriminera någon på grund av kön, säger Borgström till Svenska Dagbladet.
Bland förtroendevalda sifare som är fackliga ledamöter i bolagsstyrelser märks ingen entusiasm för kvotering. Kvinnorepresentationen bland sifare som sitter i bolagsstyrelser är 22 procent (ordinarie) och 27 procent (suppleant).
Kennet Morin på SSAB är principiell motståndare till kvotering:
- Jag tycker att man framför allt ska tillsätta människor som har den rätta viljan och känslan för företaget. Då gör man ett bra jobb oavsett kön. Kvotering skulle kunna innebära att personer blir tillsatta utan att ha engagemang och intresse för företaget.
- Av erfarenhet vet jag att det är för få kvinnor i styrelser. Det blir mjukare och lättsammare när kvinnor är med. Och det finns kvinnor som är oerhört duktiga och som skulle passa ypperligt i en styrelse.
Också Thord Wedin i ABB är skeptisk:
- Men det är bra att Margareta Winberg ryter till. Nu måste bolagen börja förstå att det är på allvar. Om siffrorna börjar röra sig åt rätt håll nästa år kanske det blir aktuellt med dispens. Fast bara om företagen visar tydliga förändringar.
Per Lindh på Ericsson:
- Jag är inte övertygad om att könskvotering är bästa sättet att få in kvinnor som ledamöter, men det är bra att Winberg sörjer för att det blir en förändring.
Regeringen har aviserat en utredning samt bildat en referensgrupp med uppgift att öka jämställdheten i företagen. Vice ordföranden i gruppen är Viveca Ax:son Johnson. Hon kallar sig kvoteringsmotståndare. Också LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin är tveksam. Hon föreslår att Margareta Winberg tills vidare inväntar resultatet av referensgruppens arbete.
PERNILLA MATTSSON
LISBETH NIEMINEN