Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fler far illa på jobbet

Om du går med på sämre villkor under en period och senare märker att chefen inte har en tanke på att förbättra din situation, vad gör du då? Fogar dig? Sätter eld på kopiatorn? Säger upp dig? Kontakta facket i stället.
- Ju tidigare vi kommer in, desto lättare blir det för oss att hjälpa, säger ombudsmannen Birgitta Nyström.
Eva Karlsson Publicerad 4 december 2008, kl 11:33
Birgitta Nyström, ombudsman Unionen Dalarna, menar att fler far illa på jobbet numera.

Birgitta Nyström är ombudsman och regionalt arbetsmiljöombud i Unionen region Dalarna. Hon förstår om en illa behandlad person inte vill bråka för att kanske hamna i dålig dager. Men samtidigt, om den anställda inte protesterar, betyder det att han eller hon accepterar läget.

Skulle sedan den person som farit illa bli uppsagd är det inte konstigt om han eller hon vill hämnas och få upprättelse till varje pris. Men upprättelse får man aldrig. Birgitta Nyströms råd är att lägga det gamla bakom sig och använda energin till att hela sig själv, söka annat jobb och tänka över vad man vill göra.

- Vår roll är att företräda medlemmarna, men har arbetsgivaren saklig grund för en uppsägning kan vi inte förhindra den.  

Facket hävdar alltid turordningsreglerna vid en uppsägning. Det finns två begrepp. Det ena är principen sist in först ut. Det andra är kompetens. Arbetsgivaren får behålla någon som står längst ner på listan, om den personen har en speciell kompetens som företaget behöver och ingen annan som står längre upp på listan har den eller kan lära sig den på hyfsad tid.

Hyfsad tid kan innebära ett par månader, kanske ett halvår. Det är individuellt. Man ska kunna lära sig arbetsuppgifterna på samma tid som en nyanställd skulle få på sig.

- Det räcker om en person med längre anställningstid har tillräckliga kvalifikationer. "Vi vill behålla henne för hon är bäst" duger inte som argument.

Fler individer far illa nu än förr.

- I dag handlar det mycket mer om känslor, psykosociala frågor. Ofta är det som hänt en tragedi för en enskild. Förr var man mer ett kollektiv, man ringde om en gemensam fråga. "Här har vi dåliga löner, min kamrat tjänar si och så, är inte det för lite?" Det skulle vara rättvist. I dag är många tysta om sina löner. "Jag ska visa mig bäst, jag struntar i hur det går för mina arbetskamrater."

Birgitta Nyström begriper inte varför så många arbetsgivare inte förstår att personalvård är en investering.

- De borde ju stå för lite av förståndet. En maskin, den smörjer man och vårdar, för man vet vad som kommer att hända annars. Men den lilla människan bryr man sig inte om.

Varje vecka ringer medlemmar och gråter eller är arga. De känner sig mobbade, trakasserade, diskriminerade. Även om medlemmen mår så dåligt att han eller hon aldrig vill gå tillbaka till jobbet så är Birgitta Nyströms råd att inte säga upp sig i affekt. Då går personen miste om hjälp från Trygghetsrådet och får vänta längre på sin a-kasseersättning.

Birgitta Nyström brukar fråga: Om problemet blir löst, skulle du vilja vara kvar då? Ibland vill både medlemmen och arbetsgivaren att medlemmen slutar.

- Då händer det att vi kommer överens om en annan lösning.

De ärenden som har ökat mest är uppsägningar. Om man ska försöka hitta något bra med det, så är det, menar Birgitta Nyström, att ingen längre känner en skam över att bli uppsagd.

- Det klassiska förr var när en person fortsatte att gå hemifrån med unikaboxen för att låtsas inför sin familj och sina grannar. Numera när kreti och pleti blir uppsagda, oavsett titlar eller hur duktig man är, så är stämpeln borta. I dag kan man tala öppet om sin arbetslöshet även om det naturligtvis fortfarande är en tragedi för den enskilde.  

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.