Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fler får gå från Ericsson

Ytterligare 10 000 tjänster inom Ericsson, varav cirka hälften i Sverige, försvinner under året. Det meddelade vd:n Kurt Hellström då kvartalsrapporten presenterades. - Sannolikt kommer anställda på systemsidan att drabbas mest, säger Christer Eriksson, ordförande i Sifs koncernfack.
Publicerad
- Jag är inte förvånad då vi har haft på känn att det gått dåligt. Vår viktigaste uppgift är nu att se till att kompetensen blir kvar tills uppgången kommer, säger Christer Eriksson.
I kvartalsrapporten redovisar Ericsson en förlust på 5,4 miljarder kronor för årets första kvartal, vilket är mer än väntat. Företaget ska spara totalt 10 miljarder kronor i år och lika mycket under nästa.
I samband med att rapporten presenterades sa Kurt Hellström att 10 000 tjänster ska bort, varav 3 000 redan berörts. Hellström tror att ungefär hälften av de nya neddragningarna sker i Sverige. Om inte konjunkturen vänder kan nya neddragningar bli aktuella nästa år. Kvartalsrapporten visar att den tidigare förlusttyngda telefonsidan nu går bättre medan den tidigare framgångsrika systemsidan går dåligt.
Ericssson har nu också meddelat att man vill genomföra en nyemission som ska dra in runt 30 miljarder kronor till bolaget.
- Under de senaste åren har vi varit koncentrerade på nedskärningar och omställningsprogram. En nyemission ger oss större möjlighet att fokusera på vår kärnverksamhet. Om världsmarknadsläget blir bättre behövs mycket pengar eftersom vi måste hänga med vad gäller forskning och utveckling, säger Christer Eriksson.

ANITA TÄPP





Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.