Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fler direktanslutna än Sifmedlemmar har lämnat a-kassan

Det är en väsentligt större andel direktanslutna än Sifmedlemmar som hoppat av a-kassan efter avgiftshöjningen vid årsskiftet.<br />
Publicerad
Av de drygt 16 000 personer som lämnat Sifs a-kassa under det första kvartalet i år var nära 8 800 direktanslutna, alltså enbart med i a-kassan, medan nästan 7 400 var yrkesverksamma Sifmedlemmar. Då ingår även de 879 som gick i pension från 65 års ålder och uppåt.
Men eftersom Sifmedlemmarna är nästan fyra gånger fler än de direktanslutna i a-kassan är den procentuella skillnaden mycket större.
Medan 2,5 procent av förbundets medlemmar lämnat a-kassan har en mycket större andel, 12 procent, av de direktanslutna gjort det.
Varför är ännu oklart.
- En tänkbar förklaring är att om man är med i facket för att man känner en facklig solidaritet så kan man känna så även när det gäller a-kassan, vilket då inte behöver gälla för de direktanslutna. Men sedan kan man tänka sig hela skalan från de som aktivt tagit ställning till de som inte förstått hur saker fungerar, säger Birgitta Lanér, ordförande för Arbetslöshetskassornas Samorganisation, SO.
En tänkbar förklaring är också att många av de direktanslutna känner en större trygghet på arbetsmarknaden och då inte tycker det är värt att betala den högre avgiften, menar hon.
- En annan orsak kan vara att medan det ofta krävs en aktiv handling för att gå ur a-kassan av en fackmedlem, eftersom man kan ha gett arbetsgivaren fullmakt att dra avgiften på lönen, så kan den direktanslutne bara strunta i att betala.
Siftidningens granskning av förbundets och a-kassans statistik visar också att det procentuellt var ungefär lika många kvinnor och män, 4,8 respektive 4,4 procent, som lämnade a-kassan under första kvartalet i år.
Om man bor i storstad eller glesbygd med högre arbetslöshet tycks inte ha spelat någon roll.
Medan cirka 2,5 procent av de Sifmedlemmar som bor i Stockholm och Göteborg lämnade a-kassan, var andelen i till exempel Blekinge och Norrbotten runt 2,9 procent.
Större skillnader finns i ifråga om inkomst och ålder.
Medan drygt 6,6 procent av samtliga avhoppare i åldersgruppen upp till 30 år lämnade a-kassan var andelen hela 25,5 procent i gruppen 61 år och äldre yrkesverksamma (ej de som gick i pension).
Som Siftidningen skrev i går är avhoppen procentuellt mycket större bland högavlönade än bland lågavlönade Sifmedlemmar.

ANITA TÄPP









Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.