Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fler äldre arbetar

På fem år har antalet personer över 60 som arbetar ökat med 70 000, runt tio procentenheter. Ökningen är lika stor bland kvinnor och män.<br />
Publicerad
Förra året var nära 60 procent av alla 60-64-åringar fortfarande yrkesverksamma. Det är den högsta siffran någonsin, visar statistik från SCB.
I andra åldersgrupper låg sysselsättningsgraden kvar på samma nivå eller lägre jämfört med fem år tidigare.
Anledningen till att allt fler äldre väljer att stanna kvar i arbetslivet efter 60 kan vara att arbetsgivarna ser annorlunda på lång arbetslivserfarenhet, spekulerar SCB. Ett tecken på det skulle vara att avtalspensioneringarna minskat. En annan orsak är att de äldre grupperna har högre utbildningsnivå i dag än för tiotalet år sedan. Högutbildade arbetar i regel längre än lågutbildade.
Bland kvinnorna är en huvudförklaring till den ökade sysselsättningsgraden att de som föddes i slutet av 30-talet och början av 40-talet var den första generationens kvinnor som i stor omfattning gav sig ut i yrkeslivet. Traditionen var tidigare att kvinnor stannade hemma medan männen jobbade. Effekten av att allt fler kvinnor valde att arbeta på 60-talet kommer att synas även framöver, spår Ola Nygren som arbetar vid Socialdepartementets analysfunktion.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.