Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Finska tjänstemannafacket förbereder strejk i pappersindustrin

På onsdag förmiddag fortsätter förhandlingarna mellan de finska tjänstemännen och arbetsgivarna i skogsindustrin. Kommer parterna inte överens kan tjänstemannafacket gå ut i strejk i början av juni. Förväntningar finns på att Sif ska vidta sympatiåtgärder liknande Pappers.
Publicerad
- Vi behöver hjälp, en officiell förfrågan kan ställas till Sif den här veckan. Det är viktigt eftersom det är lätt för arbetsgivarna att flytta produktionen över gränserna. Arbetsgivarna kan också ställa samma krav i Sverige, det gör de redan i Tyskland, säger ombudsman Markku Palokangas på Tjänstemannaunionen TU.
Sedan i söndags strejkar de finska pappersarbetarna. När strejken tar slut på onsdag morgon väntar en tvåveckors lockout. I Sverige har Pappers utlyst en två dygns övertidsblockad mot tio av Stora Ensos bruk.
Striden i Finland gäller ett nytt löneavtal och arbetsgivarnas kravlista där karensdagar och splittrad semester ingår. Tjänstemännen har ställts inför ett 20-tal liknade krav.
- Det här är politiska frågor, går vi med på kraven kommer försämringarna att sprida sig till fler avtalsområden, säger Markku Palokangas.
Facket vägrar gå med på att den sammanhängande semestern får splittras upp, att bonusen vid skiftarbete försvinner, att arbeta på söndagar, att tjänstemän inte ska få ersättning om de utför en frånvarande kollegas arbetsuppgifter, att möjligheterna till vård av sjukt barn försvinner och att restidsersättningen tas bort. Arbetsgivarna vill också häva driftstoppen vid jul och midsommar.
- Om de vill köra året runt så är det bara en fråga om pengar och att vi får kortare årsarbetstid. Drivs bruken hela året ökar produktiviteten och då ska vi ha del av vinsten, säger Markku Palokangas.
Sif avvaktar i väntan på att de finska tjänstemännen ska agera.
- Om kollektivavtalen försämras mycket i Finland finns risk för att det kan hända här också. Många koncerner finns både i Sverige och Finland, säger Lis-Marie Fond på Sifs förhandlingsenhet.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.