Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Finska sjömän förbjudna att strejka enligt engelsk dom

Engelsk domstol har förbjudit en strejk i Finland med stöd av EG-fördraget. Målet har stora likheter med det så kallade vaxholmsmålet som ska behandlas i EG-domstolen.<br />
Publicerad
Facken på rederiet Viking Line får inte strejka för att förhindra att fartyget Rosella flaggas ut till Estland, eller vidta andra stridsåtgärder som förtar de ekonomiska effekterna av en utflaggning.
Det slog en engelsk underrätt fast den 16 juni, i ett mål där det finska rederiet Viking Line stod som den ena parten och Finska sjömansunionen (FSU) och Internationella transportfederationen (ITF) som den andra. ITF har sitt huvudkontor i London, varför målet kunde prövas i en engelsk domstol.
Domen förbjuder de finska facken att vidta några som helst påtryckningsåtgärder i syfte att få Viking Line att avstå från att flagga ut fartyget. Facket får heller inte utöva påtryckningar för att den finska besättningen ska få behålla sina arbetsvillkor och löner i framtiden, eller att finsk besättning används på fartyget i framtiden. Förbudet gäller i obegränsad tid. Domaren Justice Gloster hotade med ekonomiska påföljder och straff för de fackliga funktionärer som bryter mot förbudet.
Domen lutar sig uttryckligen på EG-rätten. Även om stridsåtgärder för att tillvarata löntagarintressen vore tillåtet enligt finsk lag, skriver domaren, så innebär EG-rätten att dylika aktioner strider mot den fria etableringsrätten. Dessutom skulle det enligt domen orättfärdigt gynna finska sjömäns intressen på bekostnad av estniska sjömäns.
Målet har stora likheter med det så kallade vaxholmsmålet som tidigare prövats i Arbetsdomstolen i Sverige.
- Båda målen berör samma principiella grundfrågor. De handlar om utrymmet att vidta fackliga stridsåtgärder för att hävda arbetstagarnas intressen på den inre ekonomiska EU-marknaden, säger Niklas Bruun, professor i arbetsrätt vid Arbetslivsinstitutet, som deltog som sakkunnig under rättegången.
Enligt Niklas Bruun kan den engelska domen komma att påverka utfallet i vaxholmsmålet när det tas upp i EG-domstolen. Förutsatt att den engelska domen överklagas, vilket enligt Niklas Bruun är sannolikt, är det fullt möjligt att de båda målen behandlas parallellt i EG-domstolen.

THOMAS HELDMARK

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.