- De sökte allt från rena gröngölingar till kvalificerade teknikinformatörer. Jag tyckte att jag var som klippt och skuren.
Magnus Ahlin hade dessutom goda referenser från sin tidigare chef på Semcon i Stockholm.
Trots det fick han nobben. Han fick inte ens komma på intervju. Först fick han ingen motivering alls. Det hade inte gruppchefen tid att ge, skrev han. Magnus Ahlin skickade ett nytt mejl och fick då i retur det riktiga skälet: du är stockholmare.
- Det var knappt jag kunde tro vad jag läste.
Gruppchefen Linus Magnusson på Semcon skriver till Magnus Ahlin att " det som gjorde att du bara kom tvåa (eller hur man ska uttrycka det) är nog att du framstår som väldigt stockholmsk - både i din ansökan och i telefon" samt vidare att "stockholmare här nere ses som ett skällsord av många".
Gillar du inte stockholmare, Linus Magnusson?
- Det är ingen tvekan om att stockholmare här nere anses som dryga och att de tar stor plats. Mycket snack och lite verkstad, om jag säger så. Där spelar dialekten givetvis en roll.
Du är själv stockholmare.
- Ja, men jag gör allt för att tona ner det, hålla en låg profil.
Undviker du att anställa stockholmare?
- Låt oss säga så här: jag drar mig för att anställa konsulter som uppfattas som högljudda, buffliga och framfusiga.
Du skriver att Magnus Ahlin var "stockholmsk" i sin ansökan. Vad betyder det?
- Den andades gott självförtroende. Sånt uppskattas inte här. Här gillar man folk som är lågmälda och timida.
Är skåningar lågmälda och timida?
- Det är väl olika, hördudu.
Magnus Ahlin betonar att han inte är en bufflig person, att han har bred erfarenhet som projektledare och teknikinformatör och att den ansökan han skickat in höll en neutral ton. Möjligen kunde det uppfattas stöddigt att han skrev att hans restaurang varit framgångsrik.
- Jag ville framhålla att jag klarar av att driva en verksamhet.
Det är viktigt för en konsult att vara självgående och att kunna sälja, säger Magnus Ahlin.
Enligt diskrimineringsombudsmannen, DO, räknas stockholmare inte som en etnisk minoritet, och därför rent rättsligt är det fritt fram att diskriminera dem. Inte heller Sif ser möjlighet att driva ärendet, trots att ombudsmannen Magnus Harved tycker att arbetsgivarens synsätt är ytterst märkligt.
Magnus Ahlin har nu sålt restaurangen och går arbetslös, vilket han tycker är "för jävligt". Han trivs bra i Trelleborg, där han har byggt hus, men han söker nu jobb även i Stockholm.
- Nu förstår jag hur det kan kännas att heta Muhammed, säger han.
THOMAS HELDMARK