Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Felstyrd debatt om snaskbonus "

Att Cloettas vd Bengt Baron fick 7,3 miljoner i bonus samtidigt som 150 personer förlorar jobbet på fabriken i Gävle har väckt upprörda känslor. Men Unionenmedlemmen Erik Westin, som blir av med jobbet i januari, tycker debatten är lite snedvriden.
Johanna Rovira Publicerad

"Oerhört provocerande och inte så lite oanständigt", ansåg Livs ordförande Hans-Olof Nilsson det är att den gamle simmaren Bengt Baron kan plocka ut 7,3 bonusmiljoner utöver sin lön på 4,7 miljoner, för att framgångsrikt ha lagt ner Läkerolfabriken i Gävle.

-  Jag kan förstå att folk är upprörda, men själv är jag kluven, säger Erik Westin, arbetsplatsombud för Unionen på fabriken i Gävle.

-  Som unionare tycker jag det varken är moraliskt eller etiskt rätt, men eftersom jag är insatt i aktiemarknaden är jag inte upprörd personligen. Företaget har rätt att göra vad de vill med sina pengar, så länge det inte är skattepengar. Det är så här det går till, det är en verklighet man får acceptera eller göra något åt genom lagstiftning.  

Erik Westin tycker också att kritiken har riktats åt fel håll - det är inte vd som bestämmer bonusen, utan styrelsen. I det här fallet dessutom den gamla styrelsen, alltså Leaf Sweden, som gick ihop med Cloetta i mars 2012.

- Bonusen gäller verksamhetsåret 2011 och vad man kan utläsa av årsredovisningen så handlar det inte om att han får pengarna för att ha lagt ner fabriken, utan för sammangåendet mellan Cloetta och Leaf.  Förr fanns det inget bonustak, nästa år får vd max ut 100 procent av sin  lön i bonus

Nästa år kommer de anställda att lämna fabriken i Gävle, som förutom Läkerol också tillverkar Ahlgrens bilar och skumkantarellen, fastän produktionen just för tillfället går på högvarv. 

- Vi producerar mer än någonsin fastän cirka 10 procent redan har slutat. Det brukar bli en sådan sammanhållningseffekt när en fabrik står inför nedläggning, säger Erik Westin.

Erik Westin får liksom sina kollegor får ett lönetillägg för den extra arbetsinsatsen - men det är inte i närheten av Bengt Barons lönetillägg.

- Om jag hade varit vd hade jag antagligen tagit emot pengarna jag också. Det finns vissa vd:ar som skänker bort pengarna till välgörenhet - och det kanske Bengt Baron också gör. Det vet vi inte, säger Erik Westin.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.