Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Färre uppsägningar än väntat på IAC

Förhandlingarna kring varslet på IAC är nu i sitt slutskede. Det tycks inte bli så många uppsägningar, på vissa håll kan det tvärtom bli nyanställningar. Men fler neddragningar kan komma under 2008.
Publicerad
I januari varslades sammanlagt 200 anställda på IAC Group AB. IAC som tidigare tagit över Lears fabriker, är en underleverantör till bilindustrin. De anställda blev erbjudna ett avgångsvederlag om de sa upp sig och många har valt att tacka ja till det. Förhandlingarna är ännu inte helt klara, därför går det inte att veta exakt hur många som valt att acceptera avgångsvederlag eller avgångspensioner.
I Skara, som från början hade sammanlagt 45 varslade, tycks det i stället bli nyanställningar.
- Vi är inte helt färdiga med förhandlingarna ännu, men som det ser ut nu anställer man i stället för att säga upp, säger Roger Thorin, Sifs klubbordförande på IAC i Skara.
Däremot är framtiden mer osäker. Produktionen är på nedgång och ytterligare personalneddragningar kan bli aktuella under 2008.
- Det var mer eller mindre uttalat under våra medarbetarsamtal, säger Carina Björnklint, Sifordförande i Tanumshede.
Enligt henne är det en del av ett långsiktigt åtgärdspaket inom företaget. Men än så länge vet man inte hur många anställda och vilka orter som kommer att beröras i nästa omgång.
På IAC i Tanumshede har sju tjänstemän och 32 metallarbetare tackat ja till avgångserbjudandet. Förhandlingarna fortsätter senare i veckan.
I Färgelanda är förhandlingarna avslutade. Fem sifare och runt 30 metallare har tackat ja till avgångserbjudanden. Övriga neddragningar har lösts genom att man sett över användandet av bemanningsföretag.
Thomas Bertilsson, Sifs klubbordförande är nöjd med utgången.
- Man får väl säga att det gick bra, ingen fick lämna företaget som inte själv ville det.
Företaget har avdelningar i Färgelanda, Skara, Tanumshede, Tidaholm, Göteborg och Trollhättan.

ANNE-LI LEHNBERG

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.