I sex år hade båda grupperna samma utveckling av sjukfrånvaron. Men sjunde året (2001) gjorde las om så att småföretag fick möjlighet att undanta två personer när personal skulle sägas upp på grund av arbetsbrist. Då minskade sjukfrånvaron kraftigt i de minsta företagen.
Studien började som Martin Olssons magisteruppsats vid Stockholms universitet. I dag är han knuten till Institutet för näringslivsforskning, som till stor del finansieras av Svenskt Näringsliv.
Att ekonomiska omständigheter påverkar sjukfrånvaron har många andra undersökningar visat. Martin Olsson tar för givet att den minskade sjukfrånvaron i hans studie var en följd av ändringen av las. Men i Ekot vill han inte uttala sig om han anser att det berodde på att "sjuknärvaron" ökade eller sjukskrivningsfusket minskade.
LO-utredaren Ingemar Göransson tror att förklaringen är att anställda på små företag inte törs sjukskriva sig fastän de borde. Han säger att förändringen av las gav ett plus och hundra minus:
- Det positiva är att det blev något mindre fusksjukskrivning. Det negativa är allt som följer av otryggheten. Som att man går till jobbet med en begynnande sjukdom och inte kurerar sig i tid och samtidigt smittar ner andra. Om jag fick bestämma skulle vi ha karensdagar, det blir liknande effekter av dem.
LISBETH NIEMINEN