Unionen har sen lagändringen genomfört årliga undersökningar för att se hur den nya lagen påverkar jämställdhetsarbetet på företagen. Den senaste genomfördes under våren 2011 där 1000 Unionenklubbar har fått svara på en enkät.
Undersökningen visar att antalet arbetsplatser som gör lönekartläggningar minskat från 53 procent till 40 procent. Även bland företag som gör len önekartläggning var tredje år, har siffran dalat.
Nästan hälften av de som svarat på enkäten, 49 procent, säger att deras företag inte gjort någon lönekartläggning alls under de senaste tre åren.
På frågan om vad man ser som ett hinder eller ett problem med att genomföra lönekartläggningar, svarar majoriteten att det handlar om ointresse hos arbetsgivaren, att det fattas kunskap om lönekartläggning och att den tar för mycket tid att göra.
Rapporten visar också att lönegranskningar är väl värda att genomföra. 42 procent av företagen som gjort lönekartläggningar har hittat osakliga löneskillnader.
- Bara om man letar efter osakliga löneskillnader mellan män och kvinnor har man möjlighet att finna dem och rätta till problemen. Därför kräver Unionen årliga lönegranskningar, säger Mats Engström, Unionens samhällspolitiske chef.