Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Farligast ta buss till jobbet

Det är mycket säkrare att ta bilen till jobbet än att åka buss, enligt en undersökning gjord vid Lunds Tekniska högskola. Risken för att skadas ökar med 75 procent för den som tar bussen.
Anita Täpp Publicerad

När forskarna bakom undersökningen jämförde skaderisken för den som tar sig till arbetsplatsen i en tätort med bil eller buss, upptäckte de att risken att göra illa sig var mycket större för den som tar bussen, räknat från dörr till dörr.

Bussresenärernas skador beror främst på fallolyckor. Det kan vara på väg till bussen, därför att vägen är hal eller ojämn, när man kliver på eller av bussen, eller att man ramlar omkull på bussen, till följd av en ryckig körning.

Men, påpekar forskarna, sett ur samhällets perspektiv är ändå bussen bättre än bilen, eftersom bilisterna oftare skadar andra trafikanter, främst gående och cyklister, och därför att bilarna tar stor plats i staden, vilket leder till att bilåkandet får större, externa effekter.

Även om de uppgifter som ligger till grund för den forskningsrapport som nu lagts fram bara kommer från skånska sjukhus tror forskarna att förhållandet är detsamma i hela landet.

De hoppas att undersökningen ska bidra till att resandet med bussar och kollektivtrafik görs mer säkert och attraktivt, exempelvis genom att bussarnas möjlighet att ta sig fram i stadstrafiken prioriteras så att chaufförerna kan hålla en jämnare hastighet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.