Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Facktävling gav henne drömresan

Hoppa fallskärm, simma med delfiner eller åka jorden runt? Vilka 100 saker vill du göra innan du dör? För Ivona Bundevska, som utsetts till vinnaren av höstens tävling på Facketförändras.nu, blir drömmen snart sann.
Kim Engstrand Lund Publicerad 10 februari 2011, kl 11:19

Facketförändras.nu är ett gemensamt initiativ från alla förbund inom TCO. Under hösten anordnades en tjänstepensionskampanj med en tävling på Facebook som riktade sig till unga i åldern 20-35 år. För att tävla uppmanades deltagarna att lista 100 saker de vill göra innan de dör.

Ivona Bundevska fick ett mejl från Unionen som tipsade om tävlingen och att man kunde vinna en dröm värd 40 000 kronor. Hon lockades av tävlingens personliga tilltal och annorlunda upplägg. Idag har hon precis vunnit sin bröllopsresa till Karibien.

- Jag skämtade med min man om vart vi skulle åka om jag vann. När de sedan ringde och sa att jag vunnit blev jag såklart jätteglad och trodde först inte att det var sant. Jag hade ju nästan glömt bort tävlingen, säger hon.

Det var dock ingen av de 250 deltagarna som listade hundra saker att göra. Ivona skrev själv ungefär 15 olika saker, bland annat att åka gondol i Venedig och flyga över New York med en helikopter. Det var ändå resorna som var det viktigaste i hennes lista.

- Ja, resor är något man vill hinna med. Jag vill hinna se och uppleva alla fina platser i världen, säger hon.

Tävlingens vinnare utsågs av en jury bestående av Unionen, Finansförbundet och Facketförändras.nu.

- Vi har noggrant gått igenom tävlingslistorna, och haft fantastiskt kul! Folk har varit väldigt kreativa och drömmer om många spännande saker. Det var otroligt svårt att välja ut en vinnare bland alla fantastiska bidrag, men alla fastnade för Ivonas dröm, berättar Viola Zabeti, projektledare på Facketförändras.nu.

Tävlingens syfte var att uppmärksamma unga människor på sin framtida pension. De tävlande blev till exempel informerade om hur mycket mer man får ut med en kollektivavtalad tjänstepension, än med en individuell pensionslösning.

- Jag visste ju att det var en skillnad, men inte så stor. Men det var en kul och annorlunda kampanj. Jag gillade speciellt att man kunde vinna sin dröm, säger Ivona Bundevska.

Ivona är född i Sverige och bor i Nyköping. Men både hon och hennes man har släkt i Makedonien. De träffades för tio år sedan och den 29 december förra året gifte de sig. I sommar åker de till Makedonien och firar.

- Ja, i sommar blir det stor bröllopsfest med våra släktingar och först efter det åker vi nog på bröllopsresan. Det hade inte blivit en resa så långt bort om vi inte hade vunnit tävlingen så det här var helt perfekt, säger Ivona.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.