Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fackligt utspel: Dags att diskutera slopade turordningsregler i LAS

Det är dags att inleda en diskussion om slopandet av turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd, LAS. <br />-Lagen ger inte längre det skydd som man en gång hoppats på, säger HTF:s ordförande Holger Eriksson.<br />
Publicerad
Det var på HTF 33: kongress som Holger Eriksson gjorde sitt utspel.
-Jag tycker att vi på den fackliga sidan ska ta initiativet till en diskussion, säger HTF-ordföranden och är inte främmande för att slopa turordningsreglerna.
-Men det beror på vad de ersätts med. Vad vi behöver är ett system för snabba omställningar på arbetsmarkanden från ett jobb till ett annat.
Holger Eriksson anser att det är parterna som själva ska sköta diskussionerna och i avtal komma överens om hur det nya anställningsskyddet ska utformas. Man ska inte be om lagändringar hos regeringen, utan begära att lagen blir dispositiv när man vet vilka regler parterna vill avtala om. Det skulle innebära att lagen blir kvar, men parterna har rätt att i avtal komma överens om andra regler.
-Om man på 1970-talet när man utformade dagens lagstiftning hade kunnat förutse hur samhället ser ut idag hade troligen arbetsrätten sett annorlunda ut, säger Holger Eriksson.
I svenska debatten framhålls ofta det danska systemet, som mer flexibelt än reglerna i Sverige. I grannlandet är det bland annat lättare att säga upp personal än här.
-Jag tror inte att vi kan kopiera ett annat lands system, men lära av andra. Däremot tror jag att högre omsättning i sig genererar fler jobb, säger Holger Eriksson.
HTF-ordförande tror att i ett nytt system ska den uppsagde framför allt få bättre stöd i sökandet efter ett nytt arbete.
-Jag tror att vi kan utveckla Trygghetsrådet ytterligare. De har varit framgångsrika i att få ut personer till nya jobb.
Slopandet av turordningsreglerna är ett krav som länge drivits av näringslivet. I debatten har man pekat på att reglerna bland annat leder till att yngre har svårt att komma in på arbetsmarkanden. Ett annat argument är att särskilt i mindre företag kan det vara svårt att behålla kompetens personal om man vid uppsägningar strikt ska följa regeln sist in först ut.
Nu skissar Holger Eriksson på en modell där den uppsagde har bra ekonomisk trygghet, får ökad anställningsbarhet och hjälp att hitta ett nytt arbete.
När Holger Eriksson höll sitt öppningstal begärde han också att regeringen skulle tillsätta en utredning för att se över arbetslöshetsförsäkring. Inför valet svarade alla sju riksdagspartierna att de kunde tänka sig en sådan utredning.
-Nu kräver vi att den nya regeringen genomför det. Vi kräver också att a-kassan som omställningsförsäkring inte förlorar sin kraft, säger Holger Eriksson.
Han avgår under kongress. Till ny ordförande kommer Bengt Olsson att väljas. Även han är beredd att ta upp en diskussion om turordningsreglerna i LAS, säger han till tidningen Lön&jobb.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.