Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fackligt sponsrat teveprogram stoppas

Utbildningsradion, UR, tänker inte sända programserien Karriär. Sif är ett av de fem fackförbund som sponsrat serien.<br />
Publicerad
Programserien, vars målgrupp är unga på väg ut i arbetslivet, skulle ha haft premiär redan i höstas men stoppades. Bara några dagar före premiären kom UR fram till att programmet stred mot bolagets sändningstillstånd. Därför beslutade man att serien skulle klippas om före sändning.
Men nu har UR trots allt beslutat att lägga ned serien.
- Det handlar om ohöljd reklam för enskilda företag och direkt varumärkesexponering i programmen. Det är fullständigt osändbart, säger UR-chefen Ragna Wallmark till SKTF-tidningen.
Fem fackförbund, förutom Sif också ST, HTF, SKTF och Finansförbundet, och statliga Nutek har satsat pengar i projektet. Enligt uppgift rör det sig om 330 000 kronor per förbund.
Sif har dock än så länge bara betalat 200 000 kronor, uppger Christer Forslund som är chef för Sifs avdelning Kompetens och karriär. Enligt honom beror UR:s beslut inte på att de fackliga sponsorerna skulle ha fått för mycket utrymme, utan att olika företagsloggor syns i de miljöer där programmen spelats in. När man sedan försökte klippa bort de scenerna blev resultatet för dåligt.
Sif ska nu göra ett försök att få tillbaka pengarna, troligtvis från produktionsbolaget Jarowskij.
Något nytt teveäventyr finns inte inplanerat.
- Vi tyckte att det var ett bra initiativ och en bra möjlighet för Sif att synas. Vi ville visa att facket är berett att bidra till karriärutveckling, säger Christer Forslund.

NIKLAS HALLSTEDT

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.