Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fackliga stordåd prisades

Åtta medlemmar fick en högre och mer rättvis lön. En negativ medlemsutveckling vändes till rekordsiffror. Och på ett företag stärktes klubbens ställning. Det fackliga engagemanget hos Daniela Skuflic, Sakari Alanko och Maria Selin har lett till konkreta resultat. Nu belönas de av Unionen.
Ola Rennstam Publicerad

Utan det engagemang som Unionens 33 000 förtroendevalda lägger ner på sitt fackliga arbete skulle förbundet stå sig slätt. För att uppmärksamma den viktiga arbetsinsats som sker ute i klubbarna har förbundet instiftat tre priskategorier: årets raket, årets värvare och årets stordåd. Under Unionens förbundsråd delades priserna ut för tredje gången.

Årets stordåd tilldelas Daniela Skuflic, Unionenklubben på Anticimex Försäkringar AB. Enligt juryns motivering har Daniella "med stort engagemang, mod och kompetens tagit strid i en av Unionens grundläggande frågor, nämligen lön". Hennes arbete har lett till att åtta Unionenmedlemmar har fått en mer rättvis och högre lön. Dessutom är Daniela en eldsjäl som inspirerar och utvecklar sin arbetsplats på ett sätt som inger förtroende hos såväl ledning som övriga medlemmar.

Årets raket går till Maria Selin, Unionenklubben på Via Travel Göteborg, för att hon trots bristande erfarenhet inom fackligt arbete åtog sig uppdraget att vara ordförande i Unionenklubben och helhjärtat gått in för uppgiften. "Med mod, ödmjukhet och lyhördhet gentemot både arbetsgivare och medlemmar tar hon strid för medlemmarna i viktiga frågor som bonus, löner, läkarbesök med mera. Maria visar också stort engagemang i arbetet med att stärka klubbens ställning genom att värva nya medlemmar och utveckla klubbstyrelsens arbete" skriver juryn i sin motivering.

Kategorin Årets värvare 2012 tilldelas i år Sakari Alanko, LKAB Kiruna. Unionenklubben har med Sakari i spetsen infört medlemsvärvning som ytterligare ett moment i klubbarbetet. "Genom nya arbetssätt och metoder har klubben lyckats med konsten att vända en negativ medlemsutveckling. Inte sedan 2002 har medlemsantalet varit så högt som det är idag och på ett år har klubben vuxit med över 20 medlemmar. Därmed har klubben blivit en ännu starkare röst för tjänstemännen på LKAB." konstaterar juryn.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.