Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fackliga framgångar på avtalsfronten

Tre dagar före industriavtalets tioårsjubileum 18 mars gjorde tjänstemännen upp med Teknikarbetsgivarna och Industri- och kemigruppen. Sif och Sveriges ingenjörer var först med sitt ja till de opartiska ordförandenas slutbud. Det såg ut som en spricka i den fackliga fronten, men IF Metall behövde bara lite extra betänketid. Fronten höll.
Publicerad
100 000 sifare berörs av de undertecknade avtalen. De är som föregående uppgörelser treåriga och har klarats hem utan konflikt. Den här gången har facket lyckats förhandla sig till tvåsiffriga löneökningstal. Utrymmet är på 10,2 procent, inklusive potter och löneöversyn. I teknikavtalet ingår kortad arbetstid med ytterligare en dag. I kemiavtalet görs i stället avsättning till pension.
Det är inte bara den totala nivån som är bättre än tidigare. Varje anställd garanteras 1 069 kronor i höjd lön under avtalsperioden. 2004-2007 var individgarantin 700 kronor. Allra bäst har Sif och IF Metall lyckats med lägstlönerna. Dessa höjs med 1 400 redan 1 april, för dem som varit anställda ett år. För Sifs lägst avlönade betyder det en höjning till 15 000 i månaden. En klar facklig framgång!
Andra framgångar är att arbetsgivarna ska betala föräldralön (90 procent) i fyra månader, i dag tre. Vidare att nyanställda får rätt till en timmes facklig information på betald arbetstid och att nationaldagen inte ska tränga undan annan ledighet. Arbetstiderna anpassas efter EU:s direktiv om dygns- och veckovila och jour.
Bland de krav som sif inte fått igenom finns rätten till sex månaders tjänstledighet för att prova på jobb hos annan arbetsgivare. Kravet på minst 525 kronor per månad till alla i år är inte heller tillgodosett. I värsta fall riskerar anställda att "nollas", eftersom individgarantins första steg - 707 kronor - inte behöver falla ut förrän i juni nästa år.
"Jag vill gratulera till en ur mitt perspektiv väldigt bra uppgörelse", kommenterade ST:s ordförande Annette Carnhede, som nu fått en norm att hålla sig till. Men på arbetsgivarsidan finns det gnällspikar. Industriavtalet är "på tok för dyrt" för tjänstesektorn, säger Almegas Jonas Milton. Stål och Metalls vd Bengt Huldt är bekymrad över "höga nivåer som inte kan motiveras av motsvarande produktivitetsutveckling".
Vad vet Bengt Huldt om svensk industris framtida produktivitet? Med facit i hand kan fackets medlemmar konstatera att de fått för lite i plånboken åren 2004-2006. Produktiviteten har legat i världstopp med en årlig ökning på nära åtta procent. Lönerna ökade runt tre procent, för många inte ens det. Nu är det högkonjunktur. Flera av Sifs förhandlingsdelegationer ansåg att lönerna borde upp minst 5-6 procent i år. Under protest fogade de sig i den fackliga plattformens krav på 3,9 procent.
Nu har parterna gjort upp på 3,7 procent första avtalsåret, 3,5 det andra och 3 det sista. I snitt per år är det till och med en tiondels procentenhet lägre än vad Konjunkturinstitutet rekommenderat i sitt låga och samhällsekonomiskt ansvarsfulla alternativ. Svenskt Näringsliv spår fortsatt stark tillväxt och den högsta sysselsättningen på sjutton år! Så sluta gagga om för höga nivåer.
I skrivande stund (19/3) har Bengt Huldt vägrat underteckna gruvavtalet med tjänstemännen därför att Sif och Sveriges ingenjörer påstås beräkna kostnaderna så att ramen 10,2 procent överskrids. Hallå, är det inte avtalet som gäller?
BJÖRN ÖIJER

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.