- Facken måste bli bättre på att hjälpa medlemmar att skydda sina uppfinningar.
Den uppmaningen kommer från Margareta Andersson, rådgivare på Svenska Uppfinnare Föreningen.
- Det finns arbetsgivare som i anställningskontrakt låter sina anställda avsäga sig alla rätt till framtida uppfinningar, berättar hon och gav sedan SIF beröm för att de börjat uppmärksamma problematiken.
Vid SIF:s innovationskväll igår på Tekniska Museet, diskuterades uppfinningar i stort som smått. Bristen på riskkapital, de nya mjuka uppfinningarna - tjänster och koncept - som inte går att patentera och kicken när man väl fått sin idé i produktion, var några infallsvinklar.
Stephanie Arman Lindström, som uppfunnit Buttonclips, en redskap att utan nål och tråd sätta fast knappar, visade upp hur vardagliga problem kan resultera i en innovation.
Ungefär 80 procent av alla uppfinningar kommer till under det dagliga arbete, enligt Margareta Andersson. Därför är också ett av de största problemen att fastställa vem som äger innovationen, den anställde eller arbetsgivaren?
- Det finns både lag och avtal som reglerar detta. Är man anställd för forskning och utveckling äger företaget uppfinningen. Är man en vanlig anställd är man skyldig att rapportera om uppfinningen till sin arbetsgivare.
Företaget kan avsäga sig rätten till uppfinningen. Om de vill använda den ska uppfinnaren få en skälig ersättning.
- Det kan handla om miljonbelopp, säger Margareta Andersson.
- Tyvärr vet ofta varken företagsledning eller fack att det finns en sådan lag.
Hon berättar om ett aktuellt exempel där en sjuksköterska erbjöds ersättning av arbetsgivaren för en uppfinning men där hennes fack gick emot.
- De tyckte inte att hon skulle få mer än de andra.
Margareta Andersson uppmanar företagen att synliggöra sina innovatörer, bland annat genom att namnge dem på produktbroschyrerna.
- Människor uppfinner. Företag kan bara exploatera uppfinningen.
LILIAN ALMROTH